skip to Main Content

Verkleinen risico op woningbrand door preventie

Jaarlijks loopt 1 op de 74 woningen brandschade op. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden 2016 van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u de meeste branden voorkomen.

Woningbranden komen vaak voor: bij verzekeraars kwamen 103.114 brandclaims binnen in 2015. Veel brandjes werden door de bewoners geblust. In 1 op de 1053 woningen waar brand uitbrak, moest de brandweer het vuur bestrijden. De meeste woningbranden werden nog altijd veroorzaakt door elektrische huishoudelijke apparaten, open haarden en ‘vlam in de pan’.

Preventietips om brand te voorkomen

  • Slechts 35% van de rookmelders hangt op een goede plaats en functioneert in geval van brand. Hang rookmelders op de juiste plaats op en zorg ervoor dat ze blijven werken.
  • Jaarlijks breekt tussen 1500 en 2000 keer een schoorsteenbrand uit. Laat minimaal 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen als u bij verwarmt met een open haard of houtkachel.
  • Vlam-in-de-pan veroorzaakt vaak brand in de keuken. Doe niet te veel olie in de pan. Blijf in de keuken tijdens het kokkerellen en houd brandbare materialen uit de buurt van het fornuis of de kookplaat. Hoe u moet handelen als het toch misgaat, leest u in dit bericht over vlam-in-de-pan.
  • Wasdrogers veroorzaken van alle elektrische huishoudelijke apparaten veruit de meeste woningbranden. Houd uw wasdroger stofvrij. Lees meer over het veilig gebruiken van de wasdroger.
  • Laat zo min mogelijk elektrische apparaten aan staan als u van huis gaat of gaat slapen. Schakel computers en televisies helemaal uit.