skip to Main Content

Pas op voor vlam-in-de-pan tijdens de feestdagen

Samen met familie genieten van een feestmaal tijdens Kerst en oliebollen bakken voor Oudejaarsavond. Het zijn vaste tradities in de laatste weken van het jaar. Zorg dat het gezellig blijft: voorkom dat de vlam in de pan slaat.

Om een bijzondere kerstdis te bereiden, brengen we tijdens de feestdagen meer tijd door in de keuken met bakken, braden en koken dan op andere dagen van het jaar. Of we gaan gourmetten of fonduen met familie en vrienden.
Het is goed om vooraf even stil te staan bij de gevaren van hete olie en vet. Aan het einde van het jaar zijn er altijd opvallend veel woningbranden en lopen meer mensen brandwonden op.

Vlam-in-de-pan

Om de kans op brand en brandwonden te verkleinen, is het zaak om te voorkomen dat olie of vet gaat branden. De vlam slaat in de pan als olie of vet te heet wordt en gaat ‘koken’. De hete vloeistof loopt dan over de rand en komt in contact met het vuur van bijvoorbeeld het gasfornuis of het fonduestel.

Onze energieveiligtips:

  • Doe niet te veel olie of vet in de pan, zodat de vloeistof niet zo snel over de rand loopt.
  • Houd de pan in de gaten, zodat u direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat u niet afleiden door de gezellige drukte in de woonkamer.
  • Als de vlam in de pan slaat, zet dan onmiddellijk het fornuis én de afzuigkap uit.
  • Om het vuur te doven kunt u vooraf een afsluitend deksel en een vochtige, niet-synthetische dweil of theedoek klaarleggen. Blusdekens zijn niet geschikt om oliebranden te doven. Houd afstand als het vuur te groot is.
  • Blus het vuur nóóit met water. Contact met water laat het vet of de olie uiteenspatten in kleine druppeltjes die brandwonden veroorzaken.
  • Pak de brandende pan ook niet op om buiten de deur te zetten. U loopt daarmee het gevaar dat u de kokende vloeistof over u heen krijgt.
  • Houd kinderen tijdens het bakken en braden weg bij het fornuis, en laat ze niet alleen in de keuken.