skip to Main Content

Wasdroger meestal oorzaak woningbrand door huishoudelijk apparaat

In 2015 veroorzaakte de wasdroger van alle huishoudelijke elektrische apparaten de meeste woningbranden. Dat blijkt uit een onderzoek van Kiwa naar het aantal ongelukken met elektriciteit in huis. Neemt u de nodige voorzorgsmaatregelen?

In totaal registreerde onderzoeks- en adviesbureau Kiwa 381 mediaberichten over ongevallen met elektrische installaties en apparaten in woningen, zorginstellingen en kleine bedrijven.

De meterkast werd bij de ongevallen met de elektrische installatie in 112 berichten genoemd. Van alle typen huishoudelijke elektrische apparaten werd de droger de meeste keren aangewezen als oorzaak van een ongeval. Met een vermelding in 67 berichten (18% van 381 berichten) bleef de wasdroger de magnetron (6%), wasmachine (3%), koelkast( 2%), vaatwasser elektrische deken , tv en computer (ieder 1%) ruim voor.

Voorzichtig met de droger
In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.

Houd de wasdroger stofvrij

  • Lees voor een veilig gebruik de gebruiksvoorschriften van uw droger
  • Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon
  • Verwijder bij een luchtdroger regelmatig het stof uit de afvoerleiding
  • Spoel bij een condensdroger ook de warmtewisselaar regelmatig schoon. Houd er rekening mee dat uw mogelijkheden om een wasdroger van binnen van stof te reinigen beperkt zijn.
  • Zet de droger niet aan als u gaat slapen of de deur uit gaat
  • Installeer een rookmelder in de ruimte waar de droger staat

Lees ook onze andere tips over de aanschaf en het gebruik van elektrische apparatuur. Daarmee kunt u overbelasting, kortsluiting, brand en elektrocutie voorkomen.