Aanschaf en gebruik
Er wordt alles aan gedaan om elektrische apparatuur zo veilig mogelijk te maken, maar door verkeerd gebruik kunnen toch gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer u weet waarop u moet letten, kunt u met een gerust hart uw apparaten gebruiken. Op de pagina’s overbelasting, kortsluiting, aarding, brand en elektrocutie vindt u hiervoor alle tips.
Aanschaf
- Koop alleen elektrische apparaten die minimaal een CE-markering hebben. Nog beter is een KEMA-keur (of de Duitse variant: VDE-keur), omdat de veiligheid dan door een onafhankelijk instituut is gecontroleerd.
- Koop bij voorkeur apparaten met een geaarde stekker. Die is te herkennen aan inkepingen waarin metalen stripjes liggen.
- Ook een goede keus zijn de dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten. Deze toestellen zijn herkenbaar aan een tekentje van 2 vierkanten in elkaar.
Wasdroger
26 procent van de ongelukken met elektriciteit thuis vindt plaats met een wasdroger. Zo voorkomt u kortsluiting en brand:
- Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon.
- Verwijder bij een luchtdroger regelmatig het stof uit de afvoerleiding.
- Heeft u een condensdroger, spoel dan ook de warmtewisselaar regelmatig schoon. Houd er wel rekening mee dat uw mogelijkheden om een wasdroger van binnen van stof te reinigen beperkt zijn.
- Zet daarom de wasdroger niet aan als u gaat slapen of de deur uit gaat.
- Installeer een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.
Laptop
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte. Door hun compacte bouw kunnen laptops extra warm worden. Om deze warmte af te voeren zitten aan de zij- of onderkant van de laptop enkele roostertjes. Let erop dat u de laptop op een harde ondergrond plaatst, zodat er ruimte blijft rondom de ventilatieroosters. Laat hem niet op een bank, een bed of de vloerbedekking staan, want dan kan brand ontstaan.
Onweer
Als de bliksem dichtbij inslaat, kunnen uw elektrische apparaten defect raken. Om uw huis te beveiligen kunt u een bliksemafleider (laten) plaatsen. Die vangt de bliksem op voordat die uw woning raakt. Ook kunt u in de meterkast overspanningsbeveiligingen laten aanbrengen. Als u geen bliksemafleider of overspanningsbeveiliging heeft, neem dan bij onweer de volgende maatregelen:
- Trek de stekkers van gevoelige apparatuur zoals video-/dvd-speler, televisie en computer eruit. Zo voorkomt u dat de spanning van een inslaande bliksem uw apparaten bereikt.
- Ontkoppel de aansluitingen van uw telefoon, internet en centrale antenne.
- U bent in huis het veiligst op de bank of op bed met uw voeten van de grond. Heeft u een elektrische deken of waterbedverwarming, haal dan wel eerst de stekker uit het stopcontact.
Slaat de bliksem toch in, dan kan de aardlekschakelaar omslaan. Op de pagina aardlekschakelaar kunt u lezen wat u dan moet doen.