skip to Main Content

Schoorsteen reinigen voorkomt woningbrand en koolmonoxidevergiftiging

De herfst is begonnen. Dat is meteen te merken aan het aantal schoorsteenbranden in de afgelopen week. Verwarmt u bij met een houtkachel of open haard? Zorg ervoor dat de schoorsteen goed geveegd is. Zo verkleint u het risico dat er brand in de schoorsteen uitbreekt en dat er koolmonoxidegas in uw woonkamer komt.

Onder andere in Vriezenveen, Zwolle, Vinkeveen, Almelo, Rucphen, Hoogland, Berkel en Rodenrijs en Holten rukte de brandweer de afgelopen dagen uit voor een schoorsteenbrand.

Het is verstandig om uw schoorsteen minimaal een keer per jaar te laten controleren en reinigen door een vakman, vóórdat u gaat stoken. In de loop van het jaar kan zich in de schoorsteen veel vuil ophopen. Vuil van het stoken zelf, afbrokkelend cement of stenen, maar ook vuil van buiten. Bladeren en takjes waaien in de schoorsteen en mogelijk heeft een vogel er afgelopen voorjaar zijn nest gemaakt.

Schoorsteenbrand en koolmonoxide

Door een verstopte schoorsteen kan er brand uitbreken. Dat gebeurt zo’n 1.500 tot 2.000 keer per jaar. Als gevolg van een slecht trekkende schoorsteen kan bovendien koolmonoxide uit het rookgas in de kamer komen. Bewoners en huisdieren kunnen hierdoor worden vergiftigd.

Weet u wat u moet doen als er onverhoopt toch brand in de schoorsteen is ontstaan? De brandweer geeft uitleg. Een professionele schoonmaak van uw schoorsteen door een erkend bedrijf kan veel ellende voorkomen. Via de website van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) vindt u een vakbekwame en betrouwbare schoorsteenveger.