skip to Main Content

Hoogspanning

Het voorjaar en de zomer zijn dé seizoenen om erop uit te gaan. Lekker zeilen, vissen of vliegeren. Voor boeren en vrachtwagenchauffeurs gaat het werk door. Boeren gaan het land op met hooiwagens en sproei-installaties, en vrachtwagenchauffeurs werken verder met hun hoogwerkers, kranen en kiepwagens.

Houd afstand
Om deze activiteiten en werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u dit op een ruime afstand van hoogspanningslijnen doet. In tegenstelling tot laagspanning, waarmee u alleen risico loopt wanneer u ermee in aanraking komt, is hoogspanning al levensgevaarlijk als u er te dicht in de buurt komt. Dan kan de spanning op u overslaan. Zorg er daarom voor dat u altijd minimaal 6 meter afstand houdt. Zo loopt u geen risico.

Incident, storing of losse kabel
Als zich een incident voordoet of u ontdekt een storing aan een hoogspanningsmast of -lijn, bel dan direct het nationaal storingsnummer: 0800 – 9009. Ziet u een losse hoogspanningsleiding op de grond liggen, loop er dan niet naar toe. Houd minimaal 20 meter afstand.

Risicovolle activiteiten
Met de volgende activiteiten loopt u een veiligheidsrisico: vliegeren, kitesurfen, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, vissen (lange werphengels van carbon geleiden), zeilen en vliegen met helikopters, zweefvliegtuigen, sportvliegtuigen, ULM’s en modelvliegtuigjes.

Hetzelfde geldt voor werken met hoogwerkers, hijskranen, kiepwagens, hoge transporten, hooiwagens met hoge lading en sproei-installaties. Ook planten van bomen in de buurt van een hoogspanningslijn kunnen een gevaar vormen als ze te groot worden en te dicht bij de geleiders komen.

Kortom, alles wat uitsteekt en de lijnen bijna kan raken en verbonden is met de aarde of de mens, geeft een veiligheidsrisico.

Meer informatie
Op de pagina veelgestelde vragen leest u meer over dit onderwerp.

Transformatorhuisjes
De afgelopen jaren verschijnen af en toe berichten over opengebroken transformatorgebouwtjes. Soms zijn het koperdieven of henneptelers die zo hun leven op het spel zetten. Als deuren open blijven staan of niet meer op slot kunnen, lopen ook spelende kinderen gevaar. Treft u deze gevaarlijke situatie aan, sluit dan de deur en bel direct naar uw netbeheerder of naar het Nationaal Storingsnummer: 0800-9009. De netbeheerder in uw regio zal zo snel mogelijk langskomen en de gevaarlijke situatie oplossen.