skip to Main Content

Stoppen doorgeslagen

De stoppen (of zekeringen) in de meterkast zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep met apparaten gaat. In modernere huizen zijn de stoppen vaak vervangen door automaten.

Stoppen
Wanneer er te veel stroom door de stop loopt, smelt een draadje, waardoor de stroom wordt verbroken. De stop ‘slaat door’. Een stop is gemaakt voor eenmalig gebruik. Als hij is doorgeslagen, kunt u hem niet repareren. Plaats een nieuwe stop om de stroom weer in te schakelen. Zorg dat u altijd extra stoppen in de meterkast heeft liggen.

Automaten
Wanneer er te veel stroom door de automaat loopt, schakelt hij uit. Na 10 tot 15 minuten is de automaat afgekoeld en kunt u hem weer inschakelen. Als dit nog niet lukt, laat hem dan nog wat langer afkoelen.

Wat te doen wanneer een stop of automaat is doorgeslagen
Als u weet welk apparaat kapot is:

  • Schakel dit apparaat uit en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact.
  • Vervang in de meterkast de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
  • Schakel zo nodig ook de groepsschakelaar of aardlekschakelaar weer in.

Als u niet weet welk apparaat kapot is:

  • Schakel de groep van de doorgeslagen stop of automaat uit met de groepsschakelaar in de meterkast.
  • Schakel ook de elektrische apparaten in de groep uit door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
  • Vervang de doorgeslagen stop of schakel de automaat weer in.
  • Schakel de apparaten 1 voor 1 weer in, totdat de stop of automaat weer wordt uitgeschakeld. Zo merkt u welk apparaat het probleem veroorzaakt.
  • Geeft geen enkel apparaat een probleem? En is er ook geen sprake van overbelasting? Waarschuw dan een erkend installateur om te controleren of er iets met uw installatie aan de hand is.

Om het probleem op deze manier op te sporen is het handig om een groepenoverzicht in de meterkast te hangen. Noteer per groep welke apparaten erop zijn aangesloten. Zet ook een zaklantaarn in de meterkast, zodat u kunt zien wat u doet als ’s avonds of ’s nachts de stroom uitvalt. Verder is het handig om het landelijk storingsnummer (0800 – 9009) en het telefoonnummer van een erkend installateur in de meterkast te hangen.

Cijfers

0 procent
van de ongelukken met elektriciteit thuis vindt plaats bij de meterkast of wasdroger.