skip to Main Content

Gebruik en inspectie

Regelmatig breekt brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Vrijwel alle elektriciteitsongevallen in de meterkast ontstaan door de bewoners zelf. Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen voor bijvoorbeeld modems, routers, draadloze of bedrade netwerken en inbraak- en brandmeldinstallaties.

De ongevallen ontstaan door het gebruik van te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal, zoals kroonsteentjes. Ook zijn de in de meterkast geplaatste elektrische apparaten in sommige gevallen zelf de oorzaak van overbelasting, kortsluiting, storing of brand.

Werkzaamheden alleen door erkende installateur
Laat werkzaamheden in de meterkast en aan de rest van de elektrische installatie in huis alleen door erkende elektrotechnische installateurs verrichten. In geen enkel geval mag er aan energiemeters worden gesleuteld.

Laat een erkend elektrotechnisch installateur bovendien regelmatig controleren of uw elektrische installatie nog voldoet aan de veiligheidsbepalingen van de norm NEN 1010. Informeer bij de installateur hoe vaak dit in uw geval nodig is.

Meterkast is geen opslagruimte
Gebruik uw meterkast niet om spullen op te bergen. Dan voorkomt u dat u iets beschadigt of onbedoeld dingen neerlegt die brand kunnen veroorzaken of verergeren. Bovendien kunt u in een opgeruimde meterkast altijd goed bij de schakelaars, om bij brand de elektriciteit te kunnen uitschakelen voordat u met water gaat blussen. Zorg daarom ook dat de meterkast altijd goed bereikbaar is.

Cijfers

0 procent
van de ongelukken met elektriciteit thuis vindt plaats bij de meterkast of wasdroger.