skip to Main Content

Overbelasting

Overbelasting wil zeggen dat er te veel stroom wordt gevraagd doordat er te veel elektrische apparaten tegelijk aan staan. Dat gebeurt vooral als het grootverbruikers van stroom zijn zoals een wasmachine, wasdroger, vaatwasser of elektrische kachel. Overbelasting kan leiden tot brand, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. Daarom onderbreekt de stop of automaat de stroom.

Overbelasting voorkomen

  • Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft. Door uw apparatuur op verschillende groepen aan te sluiten is de belasting per groep lager dan wanneer u alles op 1 groep aansluit.
  • Sluit niet meer dan 3600 watt aan per groep. Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt.
  • Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
  • Ook voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.
    Als u te weinig groepen heeft, laat dan een erkend installateur nieuwe groepen installeren.
  • Gebruik zo min mogelijk verdeelstekkers. Anders kan het gebeuren dat u meer aansluit dan het vermogen waarmee rekening is gehouden bij het ontwerp van de elektrische installatie. Sluit apparaten waar mogelijk direct aan op het stopcontact.
  • Gebruikt u toch een verdeelstekker, neem er dan een met KEMA-keur (of de Duitse variant: VDE-keur).

Cijfers

0 procent
van de ongelukken met elektriciteit in huis eisen slachtoffers. Zij overlijden of hebben rookvergiftiging of brandwonden.