skip to Main Content

Brand door elektriciteit

Vrijwel alle elektrische apparaten produceren warmte. Daardoor kan elektriciteitsbrand ontstaan. Met de juiste maatregelen kunt u dit voorkomen:

  • Sluit de ventilatieopeningen van uw apparatuur niet af.
  • Zorg voor voldoende ruimte rondom de toestellen.
  • Laat apparatuur als tv en stereo niet stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. In de stand-bystand verbruiken ze nog steeds energie, waardoor ze warm worden. Als de warmte niet goed weg kan, bijvoorbeeld door een laagje stof op het apparaat, kan brand ontstaan.
  • Gebruik voor elektrische kachels of kookplaten een speciaal daarvoor bestemd snoer. Omdat deze apparaten warm worden, kunnen gewone snoeren smelten. Vraag naar een speciaal snoer bij de erkende vakhandel.
  • Sluit zware apparaten zoals een wasmachine of droger niet aan op een verlengsnoer. Deze apparaten vragen meer stroom dan het verlengsnoer aankan. Daardoor wordt het snoer warmer dan normaal en kan brand ontstaan.
  • Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor u hem gaat gebruiken.
  • Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan oververhit raken en brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
  • Gebruik zo min mogelijk verdeelstekkers. Anders kan het gebeuren dat u meer aansluit dan het vermogen waarmee rekening is gehouden bij het ontwerp van de elektrische installatie. Sluit apparaten waar mogelijk direct aan op het stopcontact.
  • Gebruikt u toch een verdeelstekker, neem er dan een met KEMA-keur (of de Duitse variant: VDE-keur).

Brand door kortsluiting
Ook kortsluiting in apparaten als vaatwassers, wasmachines en wasdrogers is een belangrijke oorzaak van woningbranden. Het is daarom veiliger als u thuisblijft wanneer u een apparaat gebruikt. Mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan bent u er snel bij. Om een brand nog sneller te ontdekken, kunt u rookmelders installeren.

Elektriciteit uit voor het blussen
Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken, schakel dan altijd eerst de elektriciteit uit voordat u met water gaat blussen. Zet hiervoor alle schakelaars in de meterkast om. Zorg dus dat de meterkast altijd goed bereikbaar is en dat u goed bij de schakelaars kunt. Gebruik uw meterkast daarom niet als opbergkast.

Cijfers

0 mensen
overlijden per jaar door brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken.