Vijf energieveiligtips voor het nieuwe jaar
Bent u het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens? Niet alle goede voornemens zijn even gemakkelijk te verwezenlijken. Maar enkele minuten extra aandacht besteden aan energieveilig wonen is niet moeilijk. Door onze tips op te volgen, kunt u brand, koolmonoxidevergiftiging en elektrocutie voorkomen.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u er zoveel mogelijk aan doen om het risico op ongelukken met elektriciteit en gas in huis zo klein mogelijk te maken. Vijf tips om brand, koolmonoxidevergiftiging en elektrocutie te voorkomen.
1. Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Het aantal mensen dat het slachtoffer wordt van koolmonoxide loopt nauwelijks terug. Nog ieder jaar belanden 150 tot 200 mensen in een ziekenhuis met koolmonoxidevergiftiging, en overlijden er gemiddeld 10 mensen aan de gevolgen. Regelmatig onderhoud van de cv-ketel of geiser kan veel ellende voorkomen. Met een abonnement bij een erkende installateur voorkomt u dat het onderhoud er bij inschiet. Ventileer daarnaast voldoende en installeer koolmonoxidemelders.
2. Wasdroger veilig gebruiken
Een op de vijf branden door elektrische apparaten in huis wordt veroorzaakt door kortsluiting in de wasdroger. Houd de wasdroger zoveel mogelijk vrij van stof. Blijf thuis en ga niet slapen wanneer u de wasdroger aan heeft staan. En installeer een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.
3. Sleutel niet zelf aan uw elektrische installatie
Regelmatig breekt brand uit in een meterkast, als gevolg van overbelasting of kortsluiting. Vrijwel alle elektriciteitsongevallen in de meterkast ontstaan door geklus van de bewoners zelf. Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen voor bijvoorbeeld modems, routers, draadloze of bedrade netwerken en inbraak- en brandmeldinstallaties. Laat werkzaamheden in de meterkast en aan de rest van de elektrische installatie in huis alleen uitvoeren door een erkende elektrotechnische installateur.
4. Controleer aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar in de meterkast vergelijkt de inkomende en de uitgaande stroom in uw huis. Die moet even groot zijn. Als dat niet zo is, dan is er iets mis en verlaat de stroom de elektrische installatie op een verkeerde manier, bijvoorbeeld door een probleem met de aarding. In dat geval onderbreekt de aardlekschakelaar direct de stroomtoevoer. Test twee keer per jaar of de aardschakelaar nog goed werkt.
5. Klus veilig
Houd rekening met de aanwezigheid van kabels en leidingen voor elektriciteit en gas als u in of om huis aan het werk gaat. Op onze pagina over veilig klussen leest u waarop u bij doe-het-zelfklussen moet letten om elektrocutie, brand en explosie te voorkomen. Aarzel niet om een erkend installateur in te schakelen als u er zelf niet uitkomt.