skip to Main Content

Meterkast vaakst bron van elektriciteitsongeval in huis

In 2015 heeft onderzoeks- en adviesbureau Kiwa 381 ongevallen met elektriciteit in woningen, kleine bedrijven en wooninstellingen geregistreerd. Daarbij raakten 101 mensen gewond. 4 mensen zijn overleden. De meterkast werd in berichten in de media het meest als oorzaak genoemd, gevolgd door de wasdroger.

Kiwa heeft in 2015 de vermelding van elektriciteitsongevallen in de media bijgehouden. Het gaat om ongevallen ‘achter de elektriciteitsmeter’. Daarmee worden de elektrische installatie en de elektrische apparatuur bedoeld waarvoor de bewoner of eigenaar van de woning verantwoordelijk is.

Bij 32% van de meldingen wordt het ongeval toegeschreven aan de installatie, bij 54% van de meldingen aan de elektrische apparatuur, bij 14% is er niets vermeld.

Meterkast meest genoemd

De meterkast werd in berichten over een ongeluk met de elektrische installatie 112 keer genoemd. Het percentage van de meldingen over de meterkast maakt met 29% bijna het totaal van alle meldingen (32%) over de elektrische installatie uit.

Niet knoeien in de meterkast

Uit de berichten over branden in de meterkast wordt meestal niet duidelijk of de oorzaak voor of na de elektriciteitsmeter gezocht moet worden. Volgens deskundigen van energienetbeheerders ontstaan ongevallen in de meterkast echter voor 99% door toedoen van de bewoner.

Meterkastbranden ontstaan vaak als gevolg van de aanleg van stopcontacten of andere aanpassingen voor de installatie van modems, routers of inbraakbeveiliging. Voor de uitbreidingen en aanpassingen van de elektrische installatie na de kWh-meter worden bijvoorbeeld te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal (zoals kroonsteentjes) gebruikt.

De geplaatste elektrische apparaten verhogen ook zelf het risico op storingen en ongevallen.

Voorkom brand in de meterkast

  • Gebruik de meterkast liever niet als montage- en opslagplaats van modems, routers en andere kastjes. Zorg er in ieder geval voor dat de apparaten hun warmte kwijt kunnen.
  • Maak van de meterkast geen opbergplaats voor spullen. Brandbare materialen in de meterkast zorgen ervoor dat een brand zich snel kan uitbreiden.
  • Schakel voor werkzaamheden aan de elektrische installatie een erkend elektrotechnisch installateur in. Sleutel niet zelf in de meterkast.

Bekijk het rapport ‘Registratie van huishoudelijke elektriciteitsongevallen achter de meter – Jaaroverzicht 2015’.