skip to Main Content

Tips voor een (energie) veilige vakantie

Gaat u op vakantie met de tent, caravan of camper? Sta dan vooraf even stil bij de specifieke risico’s op de camping bij het gebruik van elektriciteit en gas. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Vakantiegangers worden regelmatig het slachtoffer van brand of koolmonoxidevergiftiging. In de tent, caravan of camper zijn de omstandigheden heel anders dan thuis. U heeft niet de beschikking over de vertrouwde apparatuur die u thuis gebruikt. Bovendien verblijft u meestal in een kleine ruimte. Daardoor is het extra oppassen geblazen bij het gebruik van apparatuur voor koken, verwarming en verlichting.

Veilig met gasapparaten

Tijdens uw vakantie maakt u doorgaans gebruik van gasbranders met gasflessen of -tankjes. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee. In de kleine ruimte van een tent of caravan kunt u al snel worden vergiftigd door koolmonoxide als u niet goed ventileert of als het gasapparaat niet goed werkt. Een tent- of caravanbrand heeft sneller fatale gevolgen dan een woningbrand.
Gasslangen en gasflessen moeten periodiek worden vervangen. Lees in onze tips voor de vakantie hoe lang u gasslangen en gasflessen veilig kunt gebruiken.

Caravan en camper

Het is belangrijk om de voorzieningen voor verlichting, verwarming en koken in de caravan of camper voor de vakantie te (laten) controleren. Een jaarlijkse controle van de gasinstallatie is in Nederland niet verplicht, maar is wel aan te raden. U kunt ook zelf een aantal zaken checken. Blijf tijdens de vakantie alert op signalen die kunnen wijzen op een gebrekkig functioneren van de elektrische of gasinstallatie. Lees meer in onze tips voor de vakantie en download de checklist (pdf).

Laat uw huis (energie) veilig achter

Laat de energievoorzieningen veilig achter. Laat apparatuur niet op stand-by staan en haal zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten. Controleer of de knoppen van de kookplaat uitstaan. Sluit eventueel het gastoevoer naar het gasfornuis af.
Door timers te installeren, kunt u ’s avonds verlichting laten branden. Daardoor lijkt het alsof u thuis bent en vermindert u de kans op inbraak.