skip to Main Content

Is uw elektrische installatie nog goed geaard?

Huishoudelijke elektrische apparaten zoals wasmachines en drogers kunt u alleen veilig gebruiken als ze met de bodem zijn verbonden via een deugdelijke aarding. Die voorkomt dat u door aanraking van een defect apparaat onder stroom kan komen te staan. Als woningeigenaar of verhuurder bent u verantwoordelijk voor de aarding van de elektrische installatie.

De metalen behuizing van een huishoudelijk elektrisch apparaat, zoals een wasdroger of wasmachine, kan onder spanning komen te staan als er in de toevoerkabel een defect is ontstaan. Is het apparaat op dat moment met een deugdelijk aardingssysteem verbonden, dan is er niets aan de hand. De elektriciteit stroomt via de aarde weg. Maar is het apparaat niet geaard, dan kunt u zelf onder stroom komen te staan. Dat wordt elektrocutie genoemd en is levensgevaarlijk.

Oudere woningen

In oudere woningen zijn elektrische installaties soms nog geaard op de metalen waterleiding. Deze wijze van aarding is achterhaald. Delen van waterleidingen zijn in de loop der jaren steeds meer vervangen door kunststof, waardoor de aarding niet meer werkt.

U kunt zelf de betrouwbaarheid van de aarding moeilijk controleren. Bent u woningeigenaar? Dan is het raadzaam om een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf de aarding te laten controleren en deze te laten vervangen door een beveiliging via een aardpen in de grond.

Bij een geplande vervanging van metalen waterleidingen door kunststof leidingen informeren waterbedrijven of netbeheerders bewoners over de gevolgen voor de aarding. Als eigenaar of verhuurder van een woning moet u daarna zelf een elektrotechnisch installateur inschakelen om de aarding te herstellen.

Op deze pagina vindt u meer uitleg over de manieren waarop u aardsluiting kunt voorkomen.