skip to Main Content

Kans op elektrische schok door namaakopladers voor Apple apparaten

Bijna alle imitatiemodellen van opladers voor iPhones en iPads die via internet worden aangeboden zijn onveilig. 99% van de opladers komt niet door een basisveiligheidstest. Een Britse organisatie voor handelsnormen maakte de resultaten bekend in de Week van de rechten van de consument in het Verenigd Koninkrijk.

In opdracht van het Britse Chartered Trading Standards Institute (CTSI) kocht een onafhankelijk onderzoeksbureau via internet 400 alternatieve adapters voor iPhones en iPads in acht verschillende landen, waaronder de VS, Canada, Columbia, China, Thailand en Australië. In één van de uitgevoerde testen werden de apparaatjes blootgesteld aan een verhoogde stroomspanning. Slechts 3 van de 400 opladers doorstonden deze test. Van alle andere adapters werd vastgesteld dat de ze onvoldoende waren geïsoleerd, waardoor ze een elektrische schok konden geven of in brand konden vliegen.

Kies voor vertrouwde leverancier

Op internet worden veel alternatieven voor dure elektrische opladers aangeboden. Het is verleidelijk om een goedkope versie aan te schaffen voor veel minder geld. Deze producten blijken echter vaak niet veilig. Dat bleek vorig jaar al uit een onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Behalve goedkope alternatieven voor bekende merken, zijn er ook regelmatig vervalsingen te koop. Die zijn nauwelijks van het origineel te onderscheiden.

Goedkoop is duurkoop als het gaat om het risico van woningbrand en elektrische schok. Belangrijke veiligheidsfuncties om kortsluiting en brand te voorkomen worden in goedkope producten weggelaten om kosten te besparen. Opladers voor mobiele telefoons en laptops kunt u daarom het beste kopen bij een bekende en vertrouwde leverancier, online of in de winkel.