skip to Main Content

Verklein de kans op brand in de kerstboom, kerstverlichting en kerstversiering

In de aanloop naar de Kerstdagen maken we het graag gezellig met een kerstboom, kerststukjes en kerstversieringen in de woonkamer. Wees voorzichtig met feestverlichting en kaarsen en voorkom brand in huis.

In december zijn er ieder jaar wel enkele woningbranden als gevolg van kerstversiering of kerstverlichting die vlam heeft gevat. De kerstversiering komt bijvoorbeeld in contact met kaarsvuur. Oververhitte kerstverlichting veroorzaakt brand in een kerstboom of een gordijn. Kortsluiting kan ontstaan als kerstverlichting in contact komt met water.

Kerstbomen

Kerstbomen drogen snel uit als ze geen water krijgen. De uitgedroogde naalden vliegen gemakkelijk in brand. Koop daarom liever een kerstboom met kluit. Als u de boom dagelijks water geeft, blijven de naalden groen en vochtig. Heeft u al een kerstboom zonder kluit gekocht? Plaats de kerstboom in een kerstboomhouder en niet op een kruis. Door water in de houder te gieten kan de boom toch beperkt water opnemen.

Kerstverlichting

Veel kerstverlichting wordt ieder jaar opnieuw gebruikt. Een beschadigd snoer of kapotte lampjes in het verlichtingssnoer verhogen de kans op kortsluiting. Kinderen kunnen gemakkelijk een schok krijgen als de fitting bloot ligt doordat een lampje ontbreekt. Vervang de kapotte lampjes daarom direct. Vergeet niet om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Kunt u geen vervangend lampje vinden, gebruik de oude kerstverlichting dan niet meer.
De kerstverlichting die in de winkel ligt, wordt steeds veiliger. Let er wel op dat de verpakking is voorzien van de verplichte CE-markering met informatie en een waarschuwingstekst in het Nederlands.

Kerstversiering

Gaat u uw huis versieren? Houd bij het ophangen van kerstslingers en kersttakken voldoende afstand van warmtebronnen, zoals lampen, modems, kachels en open haarden. Houd kaarsen weg van gordijnen en ander brandbaar materiaal. Kaarsen in kerststukjes zijn geen goed idee. Een brandende kaars in een kerststukje ontsnapt al gauw aan uw aandacht.

Doe de feestverlichtingstest van energieveilig.nl

Hoe energieveilig is uw huis tijdens de kerst? Doe onze feestverlichtingstest en kijk of u veilig omgaat met kerstverlichting en kerstversiering.