skip to Main Content

Veel USB-laders met brand- of schokgevaar in de handel

Consumenten moeten oppassen als ze USB-laders kopen en gebruiken. Onderzoek van de NVWA wijst uit dat meer dan een kwart van de geteste laders kans geven op een elektrische schok of brand. De goedkoopste USB-laders zijn het vaakst onveilig.

Een lader brengt de wisselspanning van 230 volt terug tot 5 volt gelijkspanning, zodat batterijen kunnen worden opgeladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons of andere mobiele apparaten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwt dat er veel onveilige usb-laders in de handel zijn.

Kortsluiting

De NVWA onderzocht ‘direct plug-in adapters’. Dat zijn opladers waarvan de stekker rechtstreeks in een wandcontactdoos wordt gestopt. Het risico van deze laders is dat door een verkeerde constructie of productie kortsluiting kan ontstaan, waardoor de lader heet wordt en smelt en zelfs in brand kan vliegen. Hierdoor kan een explosie of brand ontstaan of kunnen gebruikers een elektrische schok krijgen bij aanraking.

12 van de 41 onderzochte laders vertoonden technische tekortkomingen. Met het risico dat er brand uitbreekt of dat de gebruiker een elektrische schok krijgt. Vooral usb-laders uit het goedkoopste segment vertonen gebreken. Bij 8 van de 19 geteste laders uit deze categorie is er een kans op brand of een elektrische schok. Bij nog eens 2 laders is er een kleine kans op een elektrische schok.

Consumenten kunnen beter geen goedkope laders bestellen bij Aziatische webshops. Alle 4 bij deze webwinkels bestelde usb-laders blijken onveilig.

Op de website van de NVWA staat een lijst met merken en artikelnummers van adapters die consumenten kunnen raadplegen.