skip to Main Content

Consumentenbond tipt veilige koolmonoxidemelders

Het giftige gas koolmonoxide maakt ieder jaar veel slachtoffers, ook in woningen waar uitsluitend moderne gasapparatuur aanwezig is. Slechts in 1 op de 3 woningen hangen koolmonoxidemelders. De Consumentenbond heeft de werking van 19 koolmonoxidemelders getest. Plaats nu melders! De resultaten van de test helpen u een veilige en voordelige koolmonoxidemelder kiezen.

Ieder jaar worden naar schatting 150 mensen in het ziekenhuis behandeld voor verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging en overlijden er 5 tot 10 mensen aan de gevolgen.

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat vrijwel niet te ruiken is. Het ontstaat door slecht werkende gasapparaten en rookafvoerkanalen. Koolmonoxidegas kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals misselijkheid en hoofdpijn. Maar u kunt ook ongemerkt worden vergiftigd. Daardoor kunt u versuft of bewusteloos raken en uiteindelijk zelfs overlijden.

Koolmonoxideongevallen ook met moderne apparatuur

Veel mensen denken dat koolmonoxideongelukken alleen plaatsvinden in woningen met oude geisers en gaskachels, maar ze gebeuren even vaak in woningen met moderne en goed onderhouden cv-installaties. Dat stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar vast. Volgens onderzoeksinstelling KIWA lijkt het erop dat losliggende rookgasafvoeren in combinatie met koolmonoxide producerende toestellen vaak koolmonoxideongevallen veroorzaken.

Plaats koolmonoxidemelders!

Goed functionerende gasapparaten en rookafvoerkanalen kunnen voorkomen dat koolmonoxide ontstaat. Laat gasapparaten en rookafvoerkanalen daarom periodiek inspecteren en onderhouden. Maar er kan altijd iets misgaan. Het plaatsen van koolmonoxidemelders (CO-melders) bij gasapparaten is een belangrijke veiligheidsmaatregel die u kunt nemen.

De Consumentenbond heeft 19 koolmonoxidemelders in een laboratorium getest. Daarvan voldoen er 12 aan alle voorschriften. 2 melders sloegen geen alarm bij een verhoogde concentratie koolmonoxide. Bekijk alle uitkomsten van de koolmonoxidemeldertest van de Consumentenbond om een goede keuze te maken.