skip to Main Content

Auto opladen

Elektrische auto’s moeten regelmatig worden opgeladen om te kunnen rijden. Daarvoor staan door het hele land openbare laadpunten. De Nederlandse laadpunten zijn voor het overgrote deel voorzien van een speciaal daarvoor bestemde contactdoos. Bij de auto is daarvoor een speciaal laadsnoer meegeleverd met de juiste stekkers. Officieel heet dat type 2 (ook wel Mennekes-stekker genoemd). Dat is een 7-pins aansluiting.

Mode 3
Dit systeem, bekend onder de term mode 3 laden, kent de nodige veiligheidsvoorzieningen. Er komt alleen spanning op te staan wanneer de laadkabel op de juiste manier is aangesloten. Dat betekent dat beide stekkers moeten zijn geplaatst. Nadat u bent aangemeld wordt de stekker in het laadpunt vergrendeld en komt het laadpunt onder spanning. Na het afsluiten van de autodeuren wordt ook de stekker aan de autozijde vergrendeld. Als 1 van de stekkers toch uit de contactdoos wordt verwijderd, dan wordt het laadpunt onmiddellijk spanningsloos.

Mode 2
Er wordt ook een speciaal snoer met de auto meegeleverd om ergens anders te kunnen opladen dan bij een laadpunt met Mennekes-stekker. Zo’n mode 2 laadsnoer heeft een normale huishoudstekker aan de ene zijde en een Mennekes-stekker aan de andere zijde. In dat snoer is een voorziening aanwezig zoals een aardlekschakelaar die veilig laden mogelijk maakt.

Veilig opladen

  • Zorg dat het snoer niet strak gespannen staat tussen uw auto en het oplaadpunt. En leg de resterende lengte van de kabel onder uw auto. Anders kan iemand erover struikelen.
  • Gebruikt u het mode 2 laadsnoer? Controleer dan of het stopcontact dat u gaat gebruiken in goede staat is. Kijk ook of het goed is aangesloten, zonder allerlei koppelstukken en verlengkabels. Check of de auto niet te veel stroom vraagt. Een gewoon stopcontact is bij urenlange belasting niet geschikt voor 16 A, dus stel de auto in op maximaal 10 A. Sommige mode 2 laadsnoeren beperken zelf de stroom al. Bij de leverancier kunt u nagaan of dit voor uw snoer geldt.
  • Laad uw elektrische auto nooit op via een ongeaard stopcontact. De meeste mode 2 snoeren werken overigens niet als ze worden gebruikt op een ongeaard stopcontact.
  • Wanneer u thuis wilt kunnen opladen, laat dan een speciaal laadpunt (met type 2 en mode 3) installeren door een erkend installateur. Dat is veiliger dan opladen via een willekeurig stopcontact.
  • Heeft u nog een oud model (omgebouwde) auto die geen mode 3 laadsysteem heeft, laat dit dan door de leverancier van de auto aanpassen. Laden met type 2 en mode 3 is de veiligste manier van opladen. Alle elektrische auto’s van de officiële leveranciers zijn voorzien van dat systeem.

Cijfers

0 mensen
overlijden per jaar door brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken.