Kinderen en elektriciteit
Met een (klein) kind in huis is veilig omgaan met elektriciteit extra belangrijk. Met onderstaande tips kunt u ongelukken en gevaarlijke situaties voorkomen.
Kindveilige stopcontacten
- Beveilig in ieder geval de stopcontacten in kamers waar uw kind vaak komt en waar hij makkelijk bij kan, bijvoorbeeld de stopcontacten dicht bij de grond.
- Het beste is om een kindveilig stopcontact te gebruiken. Zo’n stopcontact is voorzien van (vaste) afdekplaatjes die de openingen van het stopcontact afdekken. Alleen als u (met een stekker) op beide openingen op hetzelfde moment drukt, gaan de afdekplaatjes opzij. Dat is voor u misschien even wennen, maar voor uw kind is dit zeer moeilijk. Kies een stopcontact dat is voorzien van het KEMA-keur (of de Duitse variant: VDE-keur).
- U kunt ook uw bestaande stopcontacten afdekken met een afdekplaatje. Deze zijn los verkrijgbaar, zowel voor geaarde als voor ongeaarde stopcontacten. Let dus goed op dat u het juiste plaatje koopt. Het plaatje moet u in het stopcontact plakken of klemmen. Het heeft een veermechanisme, waardoor de gaatjes niet zichtbaar zijn wanneer u het stopcontact niet gebruikt. Daardoor is het voor uw kind minder uitnodigend om iets in het stopcontact te steken. Gebruik de stopcontacten met afdekplaatjes vooral voor apparaten die niet zoveel stroom verbruiken. Een afdekplaatje belemmert soms een goed contact tussen de stekker en het stopcontact en dit zou oververhitting of brand kunnen veroorzaken.
- U kunt ook speciale pluggen in het stopcontact plaatsen. Die kunt u eruit halen met de nagel of het bijgeleverde ‘sleuteltje’ of zuignap. Vergeet niet na ieder gebruik van het stopcontact de plug er weer in te stoppen. Deze manier van beveiligen is vooral geschikt voor stopcontacten die u niet vaak gebruikt. Blijf opletten: kinderen kunnen sommige losse pluggen makkelijk verwijderen.
Elektriciteitssnoeren
Uw kind kan een stroomstoot krijgen als het een niet goed geïsoleerd snoer vastpakt. Gelukkig komt dit in Nederland niet vaak voor omdat de meeste huizen zijn beveiligd met een aardlekschakelaar. Ook kan uw kind zich bezeren wanneer het over een snoer struikelt of erin verstrikt raakt. Houd elektriciteitssnoeren daarom zo veel mogelijk uit de buurt van kinderen.
- De veiligste optie is om kabels weg te werken in een holle plint. U kunt ook kiezen voor (plastic) snoergoten. Die zijn in elke doe-het-zelfzaak te krijgen in verschillende kleuren, soorten en maten. Een andere mogelijkheid is om de kabels op de plint vast te zetten met kabelclips.
- Leg uw snoeren in ieder geval zoveel mogelijk tegen muren aan of achter meubels langs.
- Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan oververhit raken en brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
- Bind een snoer dat omlaag hangt op, zodat uw kind er niet bij kan. Maar bind niet meer dan 2 of 3 verschillende snoeren samen op, want dat kan brand of brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
- Haal de stekkers van uw apparatuur na gebruik uit het stopcontact en zorg dat het stopcontact beveiligd is (zie hierboven).
Grootste gevaren bij elektrische apparatuur
Cijfers
0 procent