skip to Main Content

Buurt ontruimd na doorzagen gasleiding in woning

Vanwege een hoge concentratie gas in een woning in Bant in Flevoland, zijn maandagavond woningen en een sporthal ontruimd. Het gaslek ontstond nadat een onhandige klusser een gasleiding in een woning had doorgezaagd. Houdt u rekening met elektriciteits- en gasleidingen als u gaat klussen?

Een onfortuinlijke klusser zaagde per ongeluk een gasleiding op de eerste verdieping door. Hij zette zelf nog snel de ramen open om het gas te laten ontsnappen. De brandweer constateerde echter nog een dusdanig hoge concentratie aan gas, dat die het raadzaam vond de bewoners van 8 omliggende woningen te laten evacueren. Ook een sporthal werd voor de zekerheid ontruimd. Netbeheerder Liander repareerde de gasleiding. Na verschillenden metingen ventileerde de brandweer de huizen en mochten de bewoners weer naar binnen.

Energieveilig klussen

Gaat u in wanden of vloeren zagen, timmeren of boren? Houd dan rekening met de aanwezigheid van kabels en leidingen.

Enkele tips om veilig te werken:

  • Ga na langs welke weg de gasleidingen en elektriciteitskabels vanuit de meterkast door uw woning lopen.
  • Misschien heeft u een bouwtekening waarop de kabels en leidingen staan.
  • Bij doe-het-zelfzaken zijn leidingzoekers (leidingdetectoren) te koop, die via een elektromagnetisch signaal leidingen kunnen opsporen.
  • Sluit bij grote werkzaamheden, zoals het doorbreken van wanden of vloeren, voor de zekerheid het gas en (een deel van) de elektriciteit in de meterkast af. Denk er wel om dat u gasapparatuur van te voren uitzet.

Meer weten over hoe u een klus veilig aanpakt? Lees onze tips: