skip to Main Content

Ouders en baby ziek door koolmonoxide

In Rotterdam zijn vorige week dinsdag 2 volwassenen en een baby naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren onwel geworden door koolmonoxide. Metingen in de woning van het gezin brachten aan het licht dat er een hoge concentratie koolmonoxide in de lucht zat. De oorzaak bleek een defecte geiser te zijn.

Bijna iedere dag kunt u berichten lezen over ongevallen met koolmonoxide. Dit bericht viel waarschijnlijk wat meer op omdat ook een baby bijna vergiftigd raakte.

Dat zoveel mensen getroffen worden door koolmonoxidevergiftiging komt doordat het gas niet te ruiken en te proeven is. U kunt daardoor langzaam onwel worden en zelfs bewusteloos raken. Ongeveer 150 mensen worden ieder jaar met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Voor gemiddeld 10 mensen komt hulp zelfs te laat.

Hoe komt koolmonoxide in huis?

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen. Dat gebeurt voornamelijk in slecht onderhouden gasapparaten. Het giftige gas kan vervolgens in de woonruimte komen door ontbrekende of defecte rookafvoerkanalen.

Open gastoestellen, zoals geisers, halen de lucht die nodig is voor de verbranding uit de ruimte waarin ze staan of hangen. Zo vormen ze een extra risico. Ook hebben geisers niet altijd een afvoerkanaal voor de verbrandingsgassen. Ventilatie is daarom erg belangrijk. Let er op dat de vlam van de geiser blauw is. Is de vlam geel, dan is er iets mis.

Onderhoud gasapparaten

Periodiek onderhoud van uw gasapparatuur en rookafvoerkanalen door een erkende installateur, en goed ventileren voorkomen dat u het slachtoffer wordt van koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidemelder

Een belangrijke voorzorgsmaatregel is het plaatsen van CO-melders. Die maken een piepend geluid als er koolmonoxide vrijkomt. Hang ze in de buurt van slaapkamers en bij uw gasapparaten. Let bij aanschaf op het keurmerk ‘Goedgekeurd Keurmerkinstituut’ en test de melders regelmatig.