skip to Main Content

Rook van houtkachels schadelijk voor gezondheid

Veel mensen ervaren stankoverlast en gezondheidsklachten door houtkachels van buren. Volgens de GGD Groningen kunnen gemeenten nu weinig doen tegen overlastgevers. De dienst pleit voor strengere regels van de Rijksoverheid en voor een beter meetsysteem.

De gezondheidsdiensten in de drie noordelijke provincies hebben, met de Universiteit Utrecht, onderzoek gedaan bij 10 gezinnen met ernstige klachten over houtrook van hun buren. Voor het onderzoek hadden zich veel meer mensen aangemeld.

De overlast van houtrook bestaat uit stankhinder en gezondheidsklachten, zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtwegen met hoesten en benauwdheid. Uit de metingen blijkt dat bij 8 van de 10 gezinnen de hoeveelheid fijnstof periodiek groter was dan de advieswaarde van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO). Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Volgens de GGD moet er een beter meetsysteem worden ontwikkeld om vast te kunnen stellen welke situatie nog acceptabel is, en welke niet. De Rijksoverheid zou meer regels moeten maken voor het gebruik van houtkachels door huishoudens.

Verstandig stoken met hout

Om overlast voor de buurt zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om houtkachels en openhaarden alleen bij gelegenheid te gebruiken als sfeerverwarming en niet als hoofdverwarming. Houd daarbij rekening met de wind en stook alleen met schoon en droog hout. Uitgebreide tips voor het gebruik van houtkachels leest u op de website van de GGD Groningen.