Landelijke campagne Brandweer tegen koolmonoxidevergiftiging
De Brandweer en de Brandwonden Stichting hebben de campagne ‘Stop CO-vergiftiging: Ventileer-Controleer-Alarmeer’ gestart.
Van 1 tot en met 15 februari vragen de Brandweer en de Brandwonden Stichting aandacht voor het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Bijna elke week raken er mensen thuis vergiftigd door koolmonoxide. Per jaar overlijden ongeveer 10 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.
Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas dat snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Het is geurloos, waardoor u ongemerkt bedwelmd kunt raken. Koolmonoxide ontstaat als gassen niet volledig kunnen verbranden door een tekort aan zuurstof. Om koolmonoxidevorming te voorkomen is het belangrijk dat cv-ketels, gaskachels en geisers goed functioneren. Afvoeren voor rookgassen mogen niet verstopt of lek raken.
De belangrijkste tips van de Brandweer
- Ventileer: Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of een raam op een kiertje..
- Controleer: Laat uw verwarmingstoestel zoals cv-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren..
- Alarmeer: Zorg voor uw eigen veiligheid en plaats koolmonoxidemelders. In ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel. Gebruik daarvoor het plaatsingsadvies (pdf).
De website van de Brandweer over koolmonoxide is volledig vernieuwd. Drie mensen die geconfronteerd zijn met de ernstige gevolgen van koolmonoxidevergiftigingen vertellen hun verhaal. Test hoeveel kennis u heeft van koolmonoxide en hoeveel risico u loopt om slachtoffer te worden van koolmonoxide in huis.