skip to Main Content

Brandgevaar in de meterkast voorkomen: wat kunt u doen?

Monteurs van netbeheerders die slimme meters komen installeren, treffen regelmatig brandgevaarlijke situaties aan in de meterkast. Amateuristisch aangelegde bedrading en stopcontacten voor routers en inbraakapparatuur kunnen gemakkelijk leiden tot brand door kortsluiting.

De regionale netbeheerders werken aan de grootschalige vervanging van traditionele elektriciteits- en gasmeters door slimme meters. Inmiddels hebben ze in 2 miljoen woningen slimme energiemeters geïnstalleerd. Zo’n 8 miljoen meters worden de komende jaren nog vervangen.

De monteurs komen regelmatig gevaarlijke situaties tegen in de meterkast. Meterkasten worden bijvoorbeeld gebruikt als opslagplaats voor plastic tassen en schoenen. Maar ook treffen monteurs chemicaliën en verf aan. Of ze zien onveilig aangelegde elektriciteitsvoorzieningen voor routers voor computerapparatuur en slimme kastjes voor inbraakbeveiliging.

Routers en slimme kastjes in meterkasten hoeven niet onveilig te zijn, als de elektriciteitsvoorziening voor deze apparaten maar veilig is aangelegd. In de meterkast is meestal geen stopcontact aanwezig. Sommige mensen betrekken daarom de stroom van buiten de meterkast met een verlengsnoer of ze monteren zelf stopcontacten en bedrading op een onveilige wijze. Een vonkje door kortsluiting kan dan veel ellende veroorzaken. Zeker als er brandbare spullen in de meterkast zijn opgeslagen, breidt het vuur zich snel uit.

Brandgevaar voorkomen

Voorkom brandgevaar in de meterkast. Dat is heel eenvoudig:
– Gebruik de meterkast niet als bergplaats
– Laat elektriciteitsvoorzieningen aanleggen door een professional als u zelf onvoldoende kennis hebt.