skip to Main Content

Jongeren nonchalant met onderhoud cv-ketel

Regelmatig onderhoud van de cv-installatie kan voorkomen dat gaslekkages, brand en koolmonoxide ontstaan. Jong volwassenen met een eigen woning lijken zich hiervan minder bewust dan ouderen.

3 op de 10 huiseigenaren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar heeft de afgelopen 2 jaar geen onderhoud aan de cv-ketel laten doen, tegen 10% van de 55-plussers. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van Milieu Centraal.

Uit de enquête blijkt ook dat jongeren minder vaak een servicecontract met een installatiebedrijf afsluiten. 46% van de jongeren heeft een onderhoudscontract, tegen 65% van de 55-plussers.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Regelmatig onderhoud van gasapparaten als kachels, geisers en cv-installaties is belangrijk om gaslekkages, brand en koolmonoxide te voorkomen. Koolmonoxide vormt het grootste gevaar. Ieder jaar overlijden gemiddeld 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging en belanden 150 mensen in het ziekenhuis.

Koolmonoxide is een zeer giftig gas. Het is niet te ruiken en te proeven, waardoor u ongemerkt bewusteloos kunt raken. Koolmonoxide wordt dan ook wel een stille moordenaar genoemd.

Bent u huiseigenaar?

Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasinstallatie. Met een onderhoudsabonnement bij een erkend installatiebedrijf of energieservicebedrijf weet u zeker dat uw gasapparaten periodiek worden geïnspecteerd. Laat ook de luchttoevoer, rookgasafvoer en ventilatie bij het toestel controleren.