skip to Main Content

Energieveilig, ook op de camping

Gaat u op vakantie met de tent, caravan of camper? Sta dan vooraf even stil bij de specifieke risico’s van elektriciteit en gas in uw tijdelijke verblijf. Daarmee verkleint u het gevaar op brand en koolmonoxidevergiftiging.

Vakantiegangers worden regelmatig het slachtoffer van brand of koolmonoxidevergiftiging. In de tent, caravan of camper zijn de omstandigheden heel anders dan thuis. U verblijft meestal in een kleine ruimte en beschikt niet over de eigen vertrouwde apparatuur. Pas daarom extra op met koken, verwarming en verlichting.

Veilig met gasapparaten

Tijdens uw vakantie maakt u doorgaans gebruik van gasbranders met gasflessen of -tankjes. Dat brengt een aantal risico’s met zich mee. In de kleine ruimte van een tent of caravan kunt u al snel worden vergiftigd door koolmonoxide als u niet goed ventileert of als het gasapparaat niet goed werkt.

Een tent- of caravanbrand heeft sneller fatale gevolgen dan een woningbrand. Kook daarom nooit in de binnentent en zorg voor voldoende afstand tot het tentdoek als u voor de tent gaat koken. De ANWB heeft een handig overzicht gemaakt van alle veiligheidszaken rond de tent.

Een gaslekkage kan leiden tot brand of een ontploffing. Gasslangen en gasflessen moeten daarom periodiek worden vervangen. In onze tips voor de vakantie leest u hoe lang u gasslangen en gasflessen veilig kunt gebruiken.

Caravan en camper

Het is belangrijk om de voorzieningen voor verlichting, verwarming en koken in de caravan of camper voor de vakantie te (laten) controleren. Een jaarlijkse controle van de gasinstallatie is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden.

In onze tips voor de vakantie leest u welke zaken u zelf kunt controleren, bijvoorbeeld met behulp van onze checklist voor de caravan (pdf).