skip to Main Content

Drie studenten met koolmonoxidevergiftiging op nippertje gered

Dankzij een alerte vriendin van een van de slachtoffers, kwamen hulpverleners in Breda nog net op tijd om het leven van drie studenten te redden. Zij waren vergiftigd door koolmonoxidegas uit een oude geiser.

Een van de studentes verstuurde op donderdagmiddag 21 april een appje naar een vriendin, waarin zij meldde dat het niet goed ging. Toen de vriendin daarna geen reactie kreeg op haar berichten en telefoontjes, sloeg zij alarm. Een van de bewoonsters van het studentenhuis kon nog naar de deur kruipen om de deur open te doen. Binnen troffen de hulpverleners twee studentes aan, die al buiten bewustzijn waren geraakt. De bewoonsters zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Check je studentenkamer

Ben jij op zoek naar een studentenkamer? Laat je keuze dan niet alleen afhangen van de grootte van de kamer of de afstand tot het centrum van de stad. Check ook of de elektriciteits- en gasvoorzieningen veilig zijn. Die zijn in studentenhuizen lang niet altijd in orde en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Regelmatig breekt brand uit in een studentenpand door kortsluiting of raken studenten vergiftigd door koolmonoxide, afkomstig van slecht onderhouden geisers, cv-ketels of losliggende rookafvoerkanalen.

Ga je een kamer bekijken, kijk dan goed of de voorzieningen voor gas en elektriciteit er modern uitzien. Zo krijg je een eerste indruk. Vraag ook bij de verhuurder en medebewoners naar het onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie en warmwatervoorzieningen.

Let extra goed op in een pand met minder dan 5 bewoners. De eigenaar van zo’n klein studentenhuis is namelijk niet wettelijk verplicht om het pand jaarlijks door de brandweer te laten controleren.

Meer weten?

Lees onze tips over het veilig gebruik van gas en elektriciteit in studentenhuizen en bekijk wat je eigen verantwoordelijkheden zijn. In 8 studentenpanden controleerden we hoe het met de energieveiligheid was gesteld. De filmpjes geven adviezen van onze experts over veilig energiegebruik.