skip to Main Content

Buitenfeestje op Koningsdag? Wees alert op risico’s elektriciteit en barbecue

Organiseert u een straat- of tuinfeestje op Koningsdag? Sta dan ook even stil bij mogelijke gevaren van elektrische snoeren, muziekinstallaties, feestverlichting en barbecues voor de bezoekers, en met name voor de kinderen. Met enkele voorzorgsmaatregelen kunt u ongelukken voorkomen.

Een geslaagd feestje begint met een goede voorbereiding. U loopt op Koningsdag met een gerust gevoel rond op uw evenement als u er alles aan heeft gedaan om de festiviteiten veilig te laten verlopen.

Elektriciteit

  • Met veilige elektriciteitsvoorzieningen voorkomt u dat er brand uitbreekt of dat een bezoeker een stroomstoot krijgt.
  • Voorkom overbelasting van snoeren: koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Rol kabelhaspels en reguliere verlengsnoeren altijd helemaal uit.
  • Let er op dat bezoekers niet kunnen struikelen over elektrische snoeren.
  • Houd er rekening mee dat het kan gaan regenen. Zorg ervoor dat kabelhaspels en elektrische apparaten droog blijven.

In onze tips over tuin- of straatfeesten leest u uitgebreider hoe u elektrische apparatuur veilig buiten kunt gebruiken en hoe u ongelukken voorkomt.

Feestverlichting
Met feestverlichting verhoogt u de sfeer als het donker wordt. Maar welke feestverlichting is veilig om te gebruiken en hoe hangt u feestverlichting veilig op? Lees het in onze veiligheidstips over feestverlichting.

Gasflessen en barbecues
Met grillen, bakken of frituren in de open lucht gebeuren veel ongelukken. Ieder jaar behandelen de 3 brandwondencentra in ons land ongeveer 160 mensen voor brandwonden, opgelopen bij het barbecueën. Op onze pagina over veilig barbecueën vindt u niet alleen tips over de veiligheidsmaatregelen die u kunt nemen voor uw bezoekers, maar ook tips over het tijdig vervangen van gasflessen en gasslangen.