skip to Main Content

Graven

Gaat u graven bij uw huis of in de tuin? Zorg dan dat u geen elektriciteits- of gasleidingen in de grond raakt. Van de hoofdkabel en gasleiding onder de straat lopen namelijk een laagspanningskabel en een aansluitgasleiding naar uw woning. Als u deze raakt, beperkt de elektriciteits- of gasstoring zich tot uw eigen woning. Toch vervelend, want de brandweer moet bij een gaslek vaak de straat afzetten totdat een monteur van de netbeheerder de leiding komt repareren.

Informatie opvragen
Ga daarom goed na waar kabels en leidingen lopen voordat u gaat graven. U kunt deze informatie opvragen bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) van het Kadaster. Kijk op de website of bel 0800 – 0080. Let wel: huisaansluitingen ontbreken in principe op de kaarten van het Kadaster. U kunt vragen om ook die aansluitingen te laten weergeven. Netbeheerders kunnen informatie over huisaansluitingen verstrekken. Zij zijn dat echter niet verplicht.

Graafmachine
Bent u van plan om een graafmachine te gebruiken, dan moet u verplicht een graafmelding doen bij het Kadaster. U kunt bij het Kadaster vooraf ook een oriëntatieverzoek indienen. Het Kadaster verstrekt u dan informatie over de kabels en leidingen of verwijst u door naar uw regionale netbeheerder.

Cijfers

0 procent
van de ongelukken met elektriciteit in huis eisen slachtoffers. Zij overlijden of hebben rookvergiftiging of brandwonden.