Wees alert op koolmonoxide bij koud weer
Vanwege de lage temperaturen willen we graag de warmte binnenshuis houden. Daardoor worden in de koude maanden meer mensen slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging. Blijf uw woning goed ventileren en zorg voor goed onderhoud van uw gasapparaat en rookgasafvoer.
Juist in de wintermaanden maakt koolmonoxide veel slachtoffers. Cv-ketels, gaskachels en geisers die slecht functioneren en lekke afvoerkanalen voor rookgassen kunnen ervoor zorgen dat in de koude maanden meer mensen vergiftigd raken door koolmonoxide. Bij onvoldoende ventilatie treedt vergiftiging eerder op en kunnen de gevolgen voor het slachtoffer ernstiger zijn.
Voorkom koolmonoxide
Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas dat snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Het is geurloos en kan een persoon ongemerkt bedwelmen. Koolmonoxide ontstaat als gassen niet volledig kunnen verbranden door een tekort aan zuurstof.
Om koolmonoxidevorming te voorkomen is het belangrijk dat cv-ketels, gaskachels en geisers goed functioneren. Afvoeren voor rookgassen mogen niet verstopt of lek raken. Gaskachels en oude geisers halen hun verbrandingslucht uit de omgeving. Blijf daarom altijd goed ventileren. Plaats koolmonoxidemelders. Gebruik daarvoor het plaatsingsadvies van de Brandweer (pdf).
Op de pagina over koolmonoxide leest u waarop u verder kunt letten om de ontwikkeling van het gas in uw huis te voorkomen. En op de pagina Koolmonoxidevergiftiging staat hoe u de ziekteverschijnselen kunt herkennen en wat u in zo’n geval moet doen.
Neem uw verantwoordelijkheid
Bent u huiseigenaar? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasinstallatie. Met een onderhoudsabonnement bij een erkend installatiebedrijf of energieservicebedrijf weet u zeker dat uw gasapparaten periodiek worden geïnspecteerd. Laat ook de luchttoevoer, rookgasafvoer en ventilatie bij het toestel controleren.
Huurt u een woning? De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de cv, warmwaterapparatuur en rookkanalen. Het onderhoud van gaskachels, als die uw eigendom zijn, moet u meestal zelf regelen. Doe navraag bij de verhuurder als u niet weet hoe het onderhoud van uw gasapparaten geregeld is. En trek aan de bel als de veiligheid in het geding is.