skip to Main Content

Woningbrand voorkomen door controleren zonne-energie installatie

Eigenaren van zonnepanelen beseffen te weinig dat de elektrische installatie en de bevestiging van de panelen regelmatig gecontroleerd moeten worden. Dat schrijft een risicodeskundige van verzekeraar Interpolis. Hij verwacht dat het achterwege laten van controles kan leiden tot lekkages en brand.

Volgens risicodeskundige Raymond van der Heide ontstaan de eerste gevaren al door onvakkundige plaatsing. Daardoor kunnen na verloop van tijd lekkages ontstaan of kunnen de zonnepanelen van het dak waaien.

Elektriciteit en brandgevaar

Van der Heide raadt aan om de hele installatie eens in de drie jaar door een onafhankelijke deskundige te laten controleren. Een belangrijk punt van zorg is de omvormer, of wisselrichter. Die zorgt ervoor dat de gelijkspanning van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. Om brand of een mogelijke ontploffing te voorkomen moet de omvormer geïnstalleerd worden op een plaats met voldoende ventilatie, zonder brandbare materialen in de buurt en in een brandwerend, gescheiden compartiment. Staat de omvormer binnen, dan is het zaak om die ieder half jaar stofvrij te maken en om een werkende rookmelder bij het apparaat te plaatsen.

Lees het hele artikel met een zevental tips voor de controle van zonnepanelen op Z24.