skip to Main Content

Bent u bedacht op onweer op de camping?

In de zomer ontstaan op zeer warme en vochtige dagen al snel onweersbuien. Bij een blikseminslag bent u op de camping veel kwetsbaarder dan wanneer u veilig thuis in uw woning bent. Vooral tent- en vouwwagenkampeerders moeten oppassen. Maar wist u dat een kunststof caravan even onveilig is bij onweer?

Gelukkig komt blikseminslag op de camping maar weinig voor. Toch is het goed om, voordat u op vakantie gaat, even stil te staan bij de risico’s.

Tenten of vouwagens bieden geen enkele bescherming als de bliksem inslaat. Houd daar al rekening mee bij het kiezen van de plek waar u de tent opzet of de vouwwagen uitklapt. In het open veld, onder een boom of op een hoog punt, loopt u in een alleenstaande tent of vouwwagen extra gevaar om geraakt te worden door de bliksem. Zoek een relatief veilige plaats op de camping uit.

Houd altijd de weerberichten én de lucht goed in de gaten. Bij naderend onweer kunt u het beste een gebouw of een auto opzoeken om te schuilen.
In een caravan van kunststof bent u even kwetsbaar als in een tent. Plastic geleidt de lading van de bliksem niet, waardoor deze niet naar de grond afgevoerd kan worden.

Verblijft u in een metalen caravan?

Een caravan van metaal of met een metalen frame biedt een veel betere bescherming. Vooral als u enkele aanvullende voorzorgsmaatregelen neemt.

  • Koppel bij naderend onweer de externe elektriciteitsaansluiting voor stroomvoorziening af en berg het snoer op, anders loopt u het risico op kortsluiting en brand bij een blikseminslag op het terrein.
  • Ontkoppel de aansluiting van schotels en antennes en haal ze zo mogelijk naar binnen.
  • Sluit de ramen en de deur.
  • Beveilig de caravan met een aanvullende aardingsvoorziening. De kosten van een aardingspakket voor de caravan zijn gering.