skip to Main Content

Wasdroger veroorzaakt meeste branden in huis

Van alle apparaten in huis veroorzaakt de wasdroger het vaakst brand. Ook onveilige situaties in de meterkast zorgen relatief vaak voor ongelukken. Dat zijn de conclusies van het jaaroverzicht 2019 ‘huishoudelijke elektriciteitsongevallen achter de meter’ dat KIWA heeft opgesteld in opdracht van Netbeheer Nederland.

Netbeheer Nederland laat jaarlijks een overzicht opstellen van alle elektriciteitsongevallen achter de meter. Hoewel de oorzaak van een brand vaak onduidelijk blijft, zijn er jaarlijks wel trends te zien. In 2019 werden 284 meldingen over elektriciteitsongevallen geregistreerd. In iets minder dan een derde van de gevallen ligt de oorzaak in de meterkast, variërend van fouten in de installatie tot onveilig gebruik van de meterkast. Een vergelijkbaar aandeel in de branden wordt veroorzaakt door de wasdroger. Dit aantal vertoont bovendien jaarlijks een stijgende lijn. Een wasdroger is in zo’n 63% van de Nederlandse huishoudens aanwezig.

Hoewel nog niet veel branden worden veroorzaakt door zonnepanelen, stijgt dit aantal wel. Om het aantal branden met zonnepanelen te beperken geven Holland Solar en Techniek Nederland informatie over het correct aansluiten van panelen.

Op deze pagina zijn tips te vinden voor het veilig gebruiken van de wasdroger. Meer over meterkastveiligheid is te lezen op www.meterkastcheck.nl.

Het jaaroverzicht 2019 ‘Registratie van huishoudelijke elektriciteitsongevallen achter de meter’ is hier te downloaden.