skip to Main Content

Tips voor een veilig gebruik van uw wasdroger

Wasdrogers staan al jaren op de eerste plaats als bron van woningbranden, veroorzaakt door elektrische apparaten. Meer dan 75 keer per jaar rukt de brandweer uit voor een woningbrand door een brandende droger. Neemt u de nodige voorzorgsmaatregelen?

Vier gezinsleden uit Klazienaveen moesten in de nacht van 6 op 7 februari in het ziekenhuis worden behandeld voor de gevolgen van rookvergiftiging, na een brand op de bovenverdieping van hun woning. De brand was veroorzaakt door een wasdroger die vlam had gevat.

Het was niet de enige woningbrand veroorzaakt door een wasdroger in de afgelopen maand. Ook in Waddinxveen, Zoetermeer, Gramsbergen, Waalre, Vroomshoop, Heveadorp, Eersel en Delft moest de brandweer in actie komen om branden te bestrijden die veroorzaakt waren door drogers. De schade bleef in alle gevallen beperkt tot materiële zaken.

Houd de wasdroger stofvrij

Lees voor een veilig gebruik de gebruiksvoorschriften van uw wasdroger en zorg ervoor dat er geen stof ophoopt in de droger. De combinatie van hete lucht, vocht en stof in een droger kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting.

  • Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon
  • Verwijder bij een luchtdroger regelmatig het stof uit de afvoerleiding
  • Spoel bij een condensdroger ook de warmtewisselaar regelmatig schoon.
    Houd er rekening mee dat uw mogelijkheden om een wasdroger van binnen van stof te reinigen beperkt zijn.
  • Zet de droger niet aan als u gaat slapen of de deur uit gaat
  • Installeer een rookmelder in de ruimte waar de droger staat

Lees ook onze andere tips over de aanschaf en het gebruik van elektrische apparatuur. Daarmee kunt u overbelasting, kortsluiting, brand en elektrocutie voorkomen.