skip to Main Content

Klussen in de meterkast? Denk aan uw veiligheid, vraag een installateur

 

Elektriciteit komt uw huis binnen via de meterkast. Daar zitten de aansluitkast en de meter, de aardlekschakelaar en de groepenverdeelkast (met stoppen of automaten). De meterkast is tegenwoordig vaak ook de plaats waar bijvoorbeeld de router en apparaten voor andere aansluitingen worden opgehangen. Moet er in uw meterkast zo’n apparaat worden opgehangen? Ga dan nooit zelf klussen, maar vraag een erkend installateur. Vrijwel alle elektriciteitsongevallen in de meterkast ontstaan door klussen die bewoners zelf uitvoeren.

De meterkast is het zenuwcentrum voor alle elektriciteit in uw woning. Van daaruit worden de stopcontacten/wandcontactdozen in huis voorzien van elektriciteit. Een deel van de meterkast is de verantwoordelijkheid van uw netbeheerder: de aansluitkast en de energiemeter. U mag hier in geen geval zelf aan sleutelen. Ook voor alle andere werkzaamheden in de meterkast raden we u aan het werk altijd te laten uitvoeren door een erkend elektrotechnisch installateur. De meeste ongelukken in de meterkast worden veroorzaakt door ondeugdelijke aanpassingen voor bijvoorbeeld modems, routers, draadloze of bedrade Wifi-netwerken en inbraak- en brandmeldinstallaties.

Bedrading met jute isolatie – voorzichtigheid geboden

Wordt er in uw meterkast gewerkt aan installaties? In meterkasten kan elektrische bedrading aanwezig zijn met een jute isolatie. Met jute geïsoleerde elektrische bedrading is herkenbaar aan een matte en niet-gladde buitenkant met een geweven structuur van vezels. Dit in tegenstelling tot rubberen isolatie, die glad is en een licht glanzend oppervlak heeft. In de foto hieronder, waar de met jute geïsoleerde bedrading is omcirkeld, is het verschil goed te zien.

Deze bedrading wordt door de netbeheerders in de komende jaren vervangen omdat het isolatiemateriaal is verouderd. Hoewel er geen acuut gevaar is, bestaat het risico dat het niet meer goed functioneert wanneer er druk op uitgeoefend wordt of het wordt gebogen. Kom dus in geen geval zelf aan deze bedrading, maar maak een afspraak met uw netbeheerder om de jute draad te laten verwijderen. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Raadpleeg www.eancodeboek.nl.

Meer informatie over veilig omgaan met uw meterkast