skip to Main Content

Voorjaarskeuringen caravans weer van start

Haalt u in de komende weken uw caravan uit de winterstalling? In de maanden maart en april kunt u voor een schappelijk bedrag, en soms zelfs gratis, de technische staat van de caravan weer laten controleren door vrijwilligers van lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland.

Banden, remmen en verlichting van uw caravan moeten in technisch goede staat zijn voordat u veilig op weg kunt naar uw vakantiebestemming. Net zo belangrijk zijn veilige elektriciteits- en gasvoorzieningen voor verwarming en koken. Iedere zomer weer zijn er gasontploffingen en koolmonoxidevergiftigingen te melden op campings. Een voorjaarscontrole van uw caravan is dan ook geen overbodige luxe.

Wisselende weersomstandigheden en langdurige stilstand in de winterstalling kunnen nadelige gevolgen hebben voor uw caravan. Het is dan ook zaak om de banden en de remmen te laten nakijken, zodat u veilig op weg kunt. Er zijn ook andere punten waarop u moet letten. Vochtige omstandigheden kunnen in de caravan zorgen voor roestvorming, waardoor de bedrading voor de verlichting en de elektrische apparatuur in de caravan niet meer veilig is. En gasflessen en gasslangen kunnen inmiddels te oud zijn om ze nog veilig te gebruiken.

Ook dit voorjaar werken lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland samen met plaatselijke garagebedrijven of de politie om voor een billijk bedrag, of zelfs gratis, caravankeuringen uit te voeren. Deskundige inspecteurs beoordelen de technische staat van uw caravan en de voorzieningen voor elektriciteit en gas. Ook de papieren die bij de caravan horen, kijken zij na. Zoek op internet op ‘caravankeuring’ of houd de websites van regionale en lokale media in de gaten voor keuringen in uw omgeving.

Veilig gebruik van gas en stroom op vakantie

In onze energieveiligtips voor de vakantie leest u meer over veilig gebruik van elektriciteit en gas op de camping.