skip to Main Content

Tuinseizoen staat voor de deur: houd rekening met kabels en leidingen

Met de lente in aantocht beginnen de groene vingers te jeuken. Het is nu de tijd voor een herinrichting van de tuin. Begin niet zo maar met het verwijderen van struiken of plaatsen van schuttingen. Bedenk eerst of er mogelijk gasleidingen en elektriciteitskabels in de grond liggen.

Vanaf de hoofdkabel en -gasleiding onder de straat loopt een kleinere elektriciteits- en gasleiding naar de meterkast in uw woning. Houd hier rekening mee als u in de tuin gaat graven om struiken te verwijderen. Of als u palen in de grond slaat voor een schutting.

Brandweerploegen en storingsmonteurs van netbeheerders spoeden zich tijdens het tuinseizoen vrijwel wekelijks naar een gaslekkage, veroorzaakt door graafwerkzaamheden in de tuin. Bedenk vooraf wat de logische rechte lijn is, waarlangs de leidingen vanaf de straat naar uw meterkast waarschijnlijk zullen lopen. Graaf voorzichtig met een schep of spade. Verwijder steeds een dunne laag grond.

Machinale graafwerkzaamheden

Gaat u met een graafmachine graven, bijvoorbeeld voor een verbouwing of de aanleg van een vijver, dan bent u verplicht dit te melden bij het Kadaster. Dit is bedoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen. U ontvangt dan van het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen in en rond uw perceel.