skip to Main Content

Veiligheidswaarschuwing Nefit cv-ketels 2006-2009

Fabrikant Nefit roept gebruikers van cv-toestellen van het type TopLine, uit de productiejaren 2006 tot en met 2009, op om de brander kosteloos te laten vervangen. Reden van de vervangingsactie is dat er brandgevaar kan ontstaan als de klemmen van de originele brander na onderhoud aan de ketel, niet goed worden vastgezet.

In de praktijk zullen vooral doe-het-zelvers deze fout maken. Door een niet goed afgesloten deksel kan mogelijk heet rookgas ontsnappen, waardoor onderdelen kunnen smelten. De kans op ongelukken is gelukkig erg klein. In de cv-ketel zitten meerdere sensoren die er voor zorgen dat de ketel afslaat, als er iets misgaat. Omdat er altijd een kleine kans overblijft dat er toch wat fout gaat, wil Nefit nu alle originele branders laten vervangen.

In totaal zijn er in Nederland vanaf 2006 tot 2009 128.000 ketels van het type Topline verkocht. Installatiebedrijven hebben bij reguliere onderhoudsbeurten al 40.000 branders vervangen. Nefit heeft de adresgegevens van 83% van de overige gebruikers van de cv-ketels. Zij ontvangen een brief met uitleg en het aanbod om de brander kosteloos te laten vervangen. De overige bezitters van Topline-ketels kunnen zich via de website van Nefit melden voor de vervangingsactie. Meer informatie vindt u op de website van Nefit.

Onderhoud gasapparaten van levensbelang

Met het periodiek laten onderhouden van uw gasinstallatie voorkomt u dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

  • Bent u huiseigenaar? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van uw gasinstallatie. Met een onderhoudsabonnement bij een erkend installatiebedrijf of energieservicebedrijf weet u zeker dat uw gasapparaten periodiek worden geïnspecteerd. Laat ook de luchttoevoer, rookgasafvoer en ventilatie bij het toestel controleren.
  • Huurt u een woning? De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de cv, warmwaterapparatuur en rookkanalen. Het onderhoud van gaskachels, als die uw eigendom zijn, moet u meestal zelf regelen. Doe navraag bij de verhuurder als u niet weet hoe het onderhoud van uw gasapparaten is geregeld. En trek aan de bel als de veiligheid in het geding is.