skip to Main Content

André van Duin waarschuwt voor babbeltrucs

Oudere en kwetsbare mensen worden regelmatig bestolen door mensen die zich voordoen als gemeenteambtenaar, thuiszorgmedewerker, monteur en meteropnemer. Met André van Duin in de hoofdrol wil de politie van Rotterdam ouderen waarschuwen om niemand zomaar binnen te laten.

Op maandag 13 februari is de politie Rotterdam gestart met de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. Met de campagne wil de politie bereiken dat ouderen zelf alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Maar ook hun kinderen, buren en verzorgers kunnen helpen om te voorkomen dat ouderen en andere kwetsbare mensen het slachtoffer worden van een babbeltruc. Via de televisie, kranten, folders en sociale media geeft de politie de komende weken voorlichting.

Bekijk de voorlichtingsvideo en de preventietips op de website van de Politie.

Medewerkers netbeheerder goed te herkennen

Dieven proberen regelmatig met een babbeltruc binnen te komen bij kwetsbare mensen. Soms doen ze zich daarbij voor als monteur van ‘het energiebedrijf’.

Zo weet u dat u te maken heeft met echte medewerkers van netbeheerders:

  • Medewerkers van de energienetbeheerder komen vrijwel nooit onaangekondigd aan de deur. Zij zullen zich ook altijd bekend maken door een bedrijfspas te tonen. Daarbij zijn ze te herkennen aan hun kleding met daarop hetzelfde logo als op de bedrijfspas.
  • Bij een gaslek of stroomstoring in de wijk is het in een uitzonderlijk geval voor de veiligheid noodzakelijk dat een monteur binnenshuis het gas of de elektriciteit afsluit of weer aansluit. Ook dan zal de monteur herkenbaar zijn aan zijn bedrijfskleding en kan hij zich legitimeren. U ziet al snel dat er echt iets aan de hand is. Vaak is een deel van de straat of de stoep afgezet. Er staan bedrijfsbusjes van de netbeheerder in de straat en soms zijn ook brandweer en politie aanwezig.
  • Vertrouwt u de zaak niet? Vraag dan of u de netbeheerder kunt bellen om de identiteit van de monteur te controleren. Gaat u naar binnen om te bellen, sluit dan eerst de deur.

Meld alle babbeltrucs bij de politie

Heeft u te maken gehad met een babbeltruc aan de deur? Geef dit altijd door aan de politie op nummer 0900-8844, ook als u er niet in bent getrapt. U helpt zo te voorkomen dat anderen wel slachtoffer worden, veelal oudere, kwetsbare mensen. Wilt u anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.