skip to Main Content

Roestende gasleidingen in kruipruimten Zoeterwoude

In woningen uit begin jaren 70 in Zoeterwoude, zijn in de kruipruimten roestende gasleidingen gevonden. De gemeente roept eigenaren op om de stalen gasleidingen te laten controleren op corrosie. De woningeigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van gasleidingen vanaf de gasmeter.

Tot in de jaren 80 werden in woningen regelmatig stalen gasleidingen gelegd. Zolang corrosie geen grip op de leidingen krijgt, is er niets aan de hand. Onbeschermde stalen gasleidingen kunnen echter gaan roesten als ze zich in een vochtige kruipruimte bevinden, of als ze in beton zijn gegoten dat regelmatig vochtig wordt.

Behalve in de Westwoutwijk in Zoeterwoude, werden in de afgelopen jaren onder andere in wijken in Lelystad, Schiedam, Uithoorn en Hillegom roestige leidingen aangetroffen. De gemeenten hebben de woningeigenaren geadviseerd om de gasleidingen door een erkende installateur te laten inspecteren, en zo nodig te laten vervangen.

Gaslek onder de vloer extra gevaarlijk

Een gaslek onder de vloer is extra gevaarlijk omdat het gas daar niet te ruiken is en zich kan ophopen. De gevolgen van een explosie zijn ernstig. De gemeente kan woningeigenaren daarom, voor hun eigen veiligheid en die van hun omgeving, verplichten de gasleidingen te saneren.

Stalen gasleidingen werden tot in de jaren 80 in de woningbouw toegepast. Sinds 1986 is het verboden om stalen gasleidingen aan te leggen. Bovendien moeten leidingen worden omhuld door een mantelbuis. Ontstaat er toch een gaslek in de kruipruimte, dan komt het ontsnapte gas tussen de leiding en de mantelbuis door boven de grond.

Heeft u een stalen gasleiding?

Woont u in een huis van voor 1986, is uw kruipruimte nat en woont u in een gebied met een hoge grondwaterstand? Dan is het raadzaam om uw stalen gasleidingen te laten inspecteren. De veiligheid van gasleidingen binnen de woning is grotendeels de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De netbeheerder is alleen verantwoordelijk voor het deel van de leiding in de straat tot aan de gasmeter.