skip to Main Content

Let op brandveiligheid bij oude elektrische deken

De dagen en nachten worden gevoelig kouder. Heeft u de elektrische deken uit de kast gehaald? Houd er rekening mee dat elektrische dekens slijten en gevoelig worden voor kortsluiting.

Elektrische dekens zijn voornamelijk bedoeld om het bed voor te verwarmen. Het meest populair zijn elektrische dekens die tussen de onderdeken en de matras gelegd moeten worden. De deken kan blijven liggen als u gaat slapen. Elektrische dekens die zijn gemaakt om op het hoeslaken te leggen worden tegenwoordig minder verkocht. Deze dekens moeten voor het slapen gaan worden verwijderd.

Moderne elektrische dekens voldoen aan scherpere veiligheidseisen dan oude dekens. U mag ze ook ’s nachts aan laten staan. Kijk echter uit met oudere dekens. De elektrische dekens staan in de top 10 van ongevallen met elektrische apparaten. Ongeveer tien keer per jaar ontstaat brand door kortsluiting in een elektrische deken.

Elektrische deken tijdig vervangen

Elektrische dekens gaan niet eeuwig mee. Vervang een elektrische deken daarom als er veel slijtage te zien is. Als een elektrische deken de hele zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen, kan de bedrading beschadigd zijn geraakt. Hierdoor kan kortsluiting of brand ontstaan.

  • Vouw bij het eerste gebruik de deken uit en test de deken terwijl u er bij blijft staan.
  • Trek bij een oudere elektrische deken de stekker uit het stopcontact als u gaat slapen. Zo weet u zeker dat er geen kortsluiting ontstaat.

Plaats rookmelders

Brand terwijl u en uw huisgenoten slapen, u moet er niet aan denken. U wint kostbare tijd als u brand eerder ontdekt. Plaats daarom een rookmelder op elke verdieping en in de hal. In nieuwbouwwoningen worden sinds 2003 standaard rookmelders aangebracht. Test de werking van de rookmelder ten minste 1 keer per maand. Meer weten over het voorkomen van brand door elektrische apparaten? Lees onze energieveiligtips.