skip to Main Content

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelders van het model ‘Carbon Monoxide Safe’ slaan zelfs bij een dodelijk concentratieniveau van koolmonoxide in de lucht geen alarm. Dat blijkt uit laboratoriumtests van de Consumentenbond.

De ontwikkeling van koolmonoxidegas in huis, als gevolg van ondeugdelijke gasapparaten of rookgasafvoeren, maakt nog veel slachtoffers. Ieder jaar moeten gemiddeld 150 mensen naar het ziekenhuis en overlijden er gemiddeld 10 mensen. Doordat koolmonoxidegas (CO) reukloos is, kunt u ongemerkt bewusteloos raken. Koolmonoxidemelders kunnen levens redden. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze tijdig alarm slaan.

Onderzoek

De Consumentenbond is bezig met een onderzoek naar koolmonoxidemelders, waarvan de resultaten eind september in de Consumentengids worden gepubliceerd. De bond waarschuwt echter nu al voor de CO-melder ‘Carbon Monoxide Safe’. Verschillende exemplaren van dit model reageerden in laboratoriumtests op geen enkel niveau van koolmonoxideconcentratie in de lucht. Zelfs bij een dodelijke concentratie gaf het apparaatje geen signaal af.

De koolmonoxidemelders van het model ´Carbon Monoxide Safe´ zijn onder andere verkocht via de webshops van Bol.com, Tech66.nl en koolmonoxidemelder.com. Importeur J&S Supply heeft het product uit de handel gehaald. Consumenten die de melder via websites hebben gekocht zijn per mail op de hoogte gebracht. Kopers van de ‘Carbon Monoxide Safe’ kunnen zich melden bij de importeur. Zij krijgen hun geld terug.

Lees ook onze energieveiligtips over het voorkomen van koolmonoxide.