Brandweer druk met schoorsteenbranden
Heeft u een houtkachel of open haard? Een jaarlijkse inspectie van uw schoorsteen is geen overbodige luxe, zo blijkt uit de vele mediaberichten over schoorsteenbranden in de afgelopen week.
Onder andere in Dedemsvaart, Goor, Ulrum, Almelo, Liempde, Bloemendaal, Lippenhuizen, Zevenhuizen, Nederweert, Amsterdam, Riethoven en Urk kwam de brandweer de afgelopen dagen in actie om een schoorsteenbrand te blussen. Meestal kon door snel optreden grote schade worden voorkomen, maar in het Friese Langezwaag brandde op zondagavond een woning volledig uit. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het dak. Lang niet alle schoorsteenbranden komen in het nieuws. Ieder jaar krijgt de brandweer zo’n 1700 meldingen van een schoorsteenbrand.
Voorkom brand en koolmonoxidevergiftiging
Stookt u met hout of kolen? Laat dan uw schoorsteen ieder jaar reinigen door een vakman. In de loop van het jaar kan zich in de schoorsteen veel vuil ophopen. Vuil van het stoken zelf, afbrokkelend cement of stenen, maar ook vuil van buiten. Bladeren en takjes waaien in de schoorsteen en mogelijk heeft een vogel er dit voorjaar zijn nest gemaakt.
Met een schone schoorsteen verkleint u niet alleen het risico op brand, maar ook op koolmonoxidevergiftiging. Door een slecht trekkende schoorsteen kan koolmonoxide uit het rookgas in de kamer komen, waardoor u en uw gezinsleden gevaar lopen.
Vakwerk
Een professionele schoonmaak van uw schoorsteen door een erkend bedrijf kan u veel ellende besparen. Veel verzekeraars keren alleen uit als de schoorsteen gereinigd is. Via de website http://www.schoorsteenveger.nl/ van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) vindt u een vakbekwame en betrouwbare schoorsteenveger.
Wat te doen bij brand
U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie:
- Doof het vuur in de haard met zand, om rook in uw huis te voorkomen.
- Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
- Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.
- Bel 1-1-2.
- Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming).
Lees meer uitleg van de brandweer.