Meerdere woningbranden door kortsluiting
In Oosterhout, Amersfoort en Den Haag waren de afgelopen week woningbranden als gevolg van kortsluiting. Lees in onze energieveiligtips hoe u het risico op kortsluiting kunt verminderen.
Zondagnacht brak brand uit in een woning in de Klappeijstraat in Oosterhout. Enkele bewoners ademden rook in. Een onderzoeksteam van de brandweer concludeerde dat de brand was ontstaan door kortsluiting. Om 12.30 uur op zondagmiddag, kreeg de brandweer van Amersfoort een melding binnen van een keukenbrandje in de Spechtstraat. Ook hier was de oorzaak van de brand kortsluiting. Maandag, even na middernacht, werd de brandweer opgeroepen voor een brand in de Q.A. Nederpelstraat in Den Haag. In de woning was door kortsluiting rookontwikkeling ontstaan.
Hoe ontstaat kortsluiting?
Kortsluiting ontstaat wanneer onbeschermde elektrische draden elkaar raken. Dat kan gebeuren als een apparaat of kabel beschadigd is. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm. De stop of automaat in de meterkast zorgt er vervolgens voor dat de elektriciteit wordt uitgeschakeld. Maar beschadigde draden kunnen ook al gaan vonken voordat er een te grote stroomsterkte ontstaat. Daardoor kan gemakkelijk brand ontstaan.
Kortsluiting meestal oorzaak elektriciteitsongeval
Onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland wijst uit dat brand en kortsluiting de meest vermelde oorzaken van een elektriciteitsongeval zijn. Van de geregistreerde meldingen komt de melding brand als meeste voor (bijna 56%). Brand wordt in het algemeen gemeld als (nog) niet bekend is wat de werkelijke oorzaak van het ongeval is. In de regel is de oorzaak te wijten aan kortsluiting of overbelasting. Waar wel duidelijk is wat de oorzaak van de brand is geweest, wordt in 30% van de gevallen kortsluiting vermeld.
Kortsluiting voorkomen
Beperk de risico’s en voorkom woningbrand. In onze energieveiligtips leest u hoe u kortsluiting kunt voorkomen.