Met app brandveiligheid studentenhuis controleren
Nijmegen maakt werk van veilige studentenhuizen. Het nieuwe Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) is met een proef van start gegaan. Uitgangspunt is dat de huisbaas en een bewoner van een studentenhuis elk half jaar, afzonderlijk van elkaar, met foto’s aantonen dat het basisniveau van de brandveiligheid in orde is.
De proef is gestart met 53 wooneenheden verdeeld over 5 panden. De gemeente Nijmegen, de brandweer en KIWA keur werken samen met het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV). De huurbaas en ten minste een van de studenten maken afzonderlijk van elkaar ieder half jaar foto’s met hun smartphone van de veiligheidsvoorzieningen, zoals vluchtwegen en de stickers met onderhoudsgegevens op brandblussers en rookmelders. Met een speciale app kunnen ze de foto’s op de website van het keurmerk plaatsen. Zo houden zij elkaar scherp om de brandveiligheid in huis op peil te houden.
Brandveilig is ook energieveilig
De meeste pandeigenaren zijn zich goed bewust van hun verantwoordelijkheid. Studentenhuizen met meer dan 4 bewoners krijgen ieder jaar een controle van de brandweer. Woon je in een pand met minder dan 4 huisgenoten, dan is het zaak zelf extra goed in de gaten te houden of er regelmatig onderhoud aan gasapparaten plaatsvindt door een erkend installateur. Met veilige elektrische- en gasinstallaties is de kans op brand en koolmonoxidevergiftiging een stuk kleiner. Weet je niet hoe het onderhoud is geregeld? Vraag het je huisbaas.
Hoe energieveilig is jouw studentenhuis?
In opdracht van energieveilig.nl inspecteerden experts enige tijd geleden 8 studentenhuizen. Bekijk wat zij daar aantroffen en welke tips zij de bewoners gaven om de brandveiligheid te verhogen.