skip to Main Content

Waarschuwing aan kampeerders: Vul geen gasflessen met LPG

Het zelf vullen van butaan- en propaangasflessen met LPG bij de benzinepomp om er op de camping of volkstuin mee te koken of te stoken, is levensgevaarlijk. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt voor ontploffingsgevaar.

Op internet worden speciale vulnippels verkocht waarmee gebruikte gasflessen opnieuw gevuld kunnen worden in plaats van ze om te ruilen bij een vulstation voor een nieuwe. De kosten van de aanschaf zijn volgens de aanbieders snel terugverdiend, want LPG is goedkoper dan propaan. Wat ze niet vermelden, is dat de afnemer een enorm risico neemt.

Explosiegevaar

Gasflessen voor butaan en propaan zijn ongeschikt voor de opslag van LPG. In verkeerd gebruikte gasflessen zit geen overdrukventiel en aan de buitenkant kan men niet zien tot hoever de fles is gevuld. Bij een volledig gevulde fles ontstaat explosiegevaar doordat gas uitzet bij warmte bijvoorbeeld in een tent of (sta-)caravan die in de volle zon staat.

Er kan schadelijk gas vrijkomen en de gasflessen kunnen ontploffen, met grote schade als gevolg en kans op brand tot ver in de omtrek. Het geringe financiële voordeel valt bij dit risico in het niet.