skip to Main Content

Terugroepactie wandcontactdozen met kinderbeveiliging

Stopcontacten met een afdekbeveiliging van het merk Gira, verkocht tussen 9 december 2014 en 26 januari 2016, zijn niet altijd veiliger dan gewone stopcontacten. Het schijfje waarmee het stopcontact is afgedekt, sluit mogelijk niet automatisch.

Wandcontactdozen met een verhoogde aanraakbeveiliging worden ook wel kinderstopcontacten genoemd. Kinderstopcontacten zijn voorzien van afdekplaatjes die de openingen van het stopcontact afdekken. Alleen als u met een stekker op beide openingen op hetzelfde moment drukt, gaan de afdekplaatjes opzij. Bij de Gira-wandcontactdozen sluit het afdekschijfje niet altijd automatisch. Kinderen kunnen een elektrische schok oplopen als ze geleidend materiaal in het stopcontact steken.

Fabrikant Gira roept consumenten op om na te gaan of ze in de periode tussen 9 december 2014 en 26 januari 2016 extra beveiligde Gira-stopcontacten hebben gekocht of dat er in hun woning dergelijke stopcontacten zijn geïnstalleerd. Heeft u dergelijke stopcontacten in huis? Dan kunt u contact opnemen met de fabrikant of uw elektrotechnisch installateur. De stopcontacten worden kosteloos vervangen.

Lees in het persbericht van de fabrikant om welke typen stopcontacten het precies gaat en hoe u als particulier of installateur contact kunt opnemen.

Kinderen en elektriciteit

Wilt u meer weten over hoe u uw (klein)kinderen kunt beschermen tegen de gevaren van elektriciteit, lees dan onze pagina over kinderen en elektriciteit.