skip to Main Content

Meerdere keren gaslekkage bij tuinwerkzaamheden

Deze week ontstonden verschillende gaslekkages door werkzaamheden in de tuin. Begin niet zo maar met het verwijderen van struiken of plaatsen van schuttingen. Bedenk eerst of er mogelijk gasleidingen en elektriciteitskabels in de grond liggen.

Een inwoner van het Friese Drachtster Compagnie raakte afgelopen zaterdag een gasleiding bij graafwerkzaamheden. De gealarmeerde brandweer stelde vast dat er geen direct gevaar was voor de omgeving. Monteurs van netbeheerder Liander hebben het lek gerepareerd.

In Kaatsheuvel in Noord-Brabant werd op maandagochtend bij het verwijderen van een boomwortel uit een voortuin een gasleiding lekgeslagen. De brandweer verrichtte metingen, waarna netbeheerder Enexis het lek kon dichten.

Grote schrik op maandagmiddag bij een inwoner van Hasselt in Overijssel, toen hij bij het slaan van een paaltje voor een tuinhekje een gasleiding kapot sloeg. De brandweer zette de omgeving ruim af. Medewerkers van Enexis vervingen de kapotte leiding.

Houd rekening met kabels en leidingen

Brandweerploegen en storingsmonteurs van netbeheerders spoeden zich tijdens het tuinseizoen vrijwel wekelijks naar een gaslekkage, veroorzaakt door graafwerkzaamheden in de tuin. Vanaf de hoofdkabel en -gasleiding onder de straat loopt een kleinere elektriciteits- en gasleiding naar de meterkast in uw woning. Houd hiermee rekening als u in de tuin gaat graven om struiken te verwijderen. Of als u palen in de grond slaat voor een schutting.

Bedenk vooraf wat de logische rechte lijn is, waarlangs de leidingen vanaf de straat naar uw meterkast waarschijnlijk zullen lopen. Graaf voorzichtig met een schep of spade. Verwijder steeds een dunne laag grond.

Machinale graafwerkzaamheden

Gaat u met een graafmachine graven, bijvoorbeeld voor een verbouwing of de aanleg van een vijver, dan bent u verplicht dit te melden bij het Kadaster. Dit is bedoeld om gevaarlijke situaties te voorkomen. U ontvangt van het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen in en rond uw perceel.