skip to Main Content

Nieuws

Klussen in de meterkast? Denk aan uw veiligheid, vraag een installateur

Klussen in de meterkast? Denk aan uw veiligheid, vraag een installateur  …

Lees verder

Wasdroger veroorzaakt meeste branden in huis

Van alle apparaten in huis veroorzaakt de wasdroger het vaakst brand. Ook onveilige situaties in de meterkast zorgen relatief vaak voor ongelukken.
Lees verder

Starten met stoken? Controleer toestellen en afvoerkanalen!

Nu het stookseizoen weer begint wijzen netbeheerders huiseigenaren en verhuurders op het belang van onderhoud en controle van gasinstallaties in de woning. Hoewel het aantal gasongevallen in Nederland relatief klein is, zorgt met name koolmonoxidevergiftiging jaarlijks voor tientallen ernstige incidenten.
Lees verder

Graafschade grootste veroorzaker incidenten gasdistributienet

Van de 261 incidenten in het gasnet, werden er vorig jaar 100 veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Dat blijkt uit het rapport dat Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland heeft opgesteld over gasdistributie-incidenten in 2018.
Lees verder

Campagne wijst op risico graafschade

Vrijdag 30 augustus lanceren de Nederlandse energienetbeheerders de najaarscampagne Veilig Graven. Nu heel Nederland terug is van vakantie, gaan veel mensen weer aan het werk in de tuin.
Lees verder

Lancering campagne Veilig graven

Het voorjaar is in volle gang. Om stroomstoringen en onveilige situaties tijdens tuinonderhoud te voorkomen, lanceren de netbeheerders de campagne Veilig graven.
Lees verder

Veiligheidswaarschuwing koolmonoxidemelders Elro RM335 en Smartwares RM336

Smartwares waarschuwt consumenten voor koolmonoxidemelders van de merken Elro RM 335 en Smartwares RM366, verkocht vanaf 2014 tot en met 2016.
Lees verder

Meer gasfornuizen Bosch en Siemens met risico op gaslekkage

Bij gasfornuizen van Bosch of Siemens, gemaakt tussen augustus 2006 en oktober 2011, kan mogelijk een defect aan de gaskoppeling ontstaan.
Lees verder

André van Duin waarschuwt voor babbeltrucs

Oudere en kwetsbare mensen worden regelmatig bestolen door mensen die zich voordoen als gemeenteambtenaar, thuiszorgmedewerker, monteur en meteropnemer.
Lees verder

Veiligheidswaarschuwing Nefit cv-ketels 2006-2009

Fabrikant Nefit roept gebruikers van cv-toestellen van het type TopLine op om de brander kosteloos te laten vervangen.
Lees verder

Wat te doen bij een elektriciteitsstoring?

Een elektriciteitsstoring komt altijd ongelegen. Om vast te stellen of de oorzaak binnen of buiten uw woning ligt, kunt u zelf actie ondernemen.
Lees verder

Wees alert op koolmonoxide bij koud weer

Vanwege de lage temperaturen willen we graag de warmte binnenshuis houden. Daardoor worden meer mensen slachtoffer van koolmonoxidevergiftiging.
Lees verder

D66 Den Helder waarschuwt voor doorroesten van stalen gasleidingen

D66 Den Helder heeft onderzoek laten doen naar optrekkend vocht in woningen. De partij wijst op het gevaar van doorroesten van onbeschermde gasleidingen.
Lees verder

Vijf energieveiligtips voor het nieuwe jaar

Niet alle goede voornemens zijn gemakkelijk te verwezenlijken. Maar enkele minuten extra aandacht besteden aan energieveilig wonen is niet moeilijk.
Lees verder

Pas op voor vlam in de pan tijdens de feestdagen

Zorg dat de vaste tradities gezellig blijven: voorkom bijvoorbeeld dat de vlam in de pan slaat tijdens het oliebollen bakken.
Lees verder

Alleen erkende cv-installateur mag straks aan installatie werken

Om ongelukken te voorkomen, mogen alleen erkende cv-installateur nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden.
Lees verder

Verklein de kans op brand in de kerstboom, kerstverlichting en kerstversiering

In de aanloop naar de Kerstdagen maken we het graag gezellig met een kerstboom en versieringen. Pas op met feestverlichting en voorkom brand in huis.
Lees verder

Kans op elektrische schok door namaakopladers voor Apple apparaten

Bijna alle namaakopladers voor iPhones en iPads die via internet worden aangeboden zijn onveilig. 99% van de opladers komt niet door de veiligheidstest.
Lees verder

Kortsluiting in wasmachine veroorzaakt woningbrand in Putten

Een woning in Putten kwam dinsdagmiddag vol rook te staan door brand als gevolg van kortsluiting in een wasmachine.
Lees verder

Wettelijke regels cv-installateurs in strijd tegen koolmonoxidevergiftiging

Het samenwerkingsverband Stop De Sluipmoordenaar wil dat er wettelijke eisen gesteld worden aan de vakbekwaamheid van gas-technische installatiebedrijven.
Lees verder

Oude cv-ketel oorzaak koolmonoxidevergiftigingen in Amsterdam

Negen bewoners in Amsterdam, onder wie enkele kinderen, zijn woensdagnacht voor controle naar het ziekenhuis gebracht nadat zij koolmonoxidegas hadden ingeademd.
Lees verder

Let op brandveiligheid bij oude elektrische deken

Heeft u de elektrische deken uit de kast gehaald? Houd er rekening mee dat uw elektrische deken slijt en gevoelig wordt voor kortsluiting.
Lees verder

Woning zwaar beschadigd na brand in broodbakmachine

De keuken van een woning in Soest is vorige week volledig uitgebrand. Oorzaak van de brand was een oververhit geraakte broodbakmachine.
Lees verder

Verkleinen risico op woningbrand door preventie

Jaarlijks loopt 1 op de 74 woningen brandschade op. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden 2016 van Brandweer Nederland.
Lees verder

Schoorsteen reinigen voorkomt woningbrand en koolmonoxidevergiftiging

Verwarmt u uw woonkamer extra met een houtkachel of open haard? Zorg er dan voor dat de schoorsteen goed geveegd en gereinigd wordt.
Lees verder

Buurt ontruimd na doorzagen gasleiding in woning

Een gaslek in Bant, Flevoland ontstond nadat een onhandige klusser een gasleiding in zijn woning had doorgezaagd tijdens het klussen.
Lees verder

Veiligheidswaarschuwing gaskookplaten en gasfornuizen Bosch en Siemens

Gaskookplaten en vrijstaande gasfornuizen van Bosch en Siemens, geproduceerd tussen januari 2009 en november 2011, kunnen een defect vertonen.
Lees verder

Consumentenbond tipt veilige koolmonoxidemelders

Het giftige gas koolmonoxide maakt ieder jaar veel slachtoffers, ook in woningen waar uitsluitend moderne gasapparatuur aanwezig is.
Lees verder

Storing in meterkast verraadt hennepkwekerij

Vermoedt u een hennepkwekerij bij u in de buurt? Meld dit bij de politie (0900-8844) of, als u anoniem wilt blijven, via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
Lees verder

Wasdroger meestal oorzaak woningbrand door huishoudelijk apparaat

Uit onderzoek blijkt dat in 2015 de wasdroger, van alle huishoudelijke elektrische apparaten de meeste woningbranden veroorzaakte.
Lees verder

Meterkast vaakst bron van elektriciteitsongeval in huis

In 2015 heeft onderzoeks- en adviesbureau Kiwa 381 ongevallen met elektriciteit in woningen, kleine bedrijven en wooninstellingen geregistreerd.
Lees verder

Nog steeds veel koolmonoxide-ongevallen in 2015

Bij ongelukken met gasapparaten raakten 117 mensen vergiftigd door koolmonoxide, waarvan er 56 mensen zwaar gewond raakten. Er is 1 persoon overleden.
Lees verder

Drentse brandweer controleert brandveiligheid portiekflats

De inspecteurs van de brandweer controleren in de komende weken de brandveiligheid van de inwoners in de gemeente Drenthe.
Lees verder

Consumentenbond: Koolmonoxidemelder JLP-01 faalt in test

Koolmonoxidemelder JLP-01 van het merk Pentagon is bij een laboratoriumtest door de Consumentenbond door de mand gevallen.
Lees verder

Eindelijk zomer! Tips voor een veilige barbecueavond

Na het tegenvallende zomerweer mogen we eindelijk rekenen op een aantal mooie zomeravonden. Tijd om de barbecue tevoorschijn te halen.
Lees verder

Waarschuwing aan kampeerders: Vul geen gasflessen met LPG

Het zelf vullen van butaan- en propaangasflessen met LPG bij de benzinepomp om er op de camping of volkstuin mee te koken of te stoken, is levensgevaarlijk.
Lees verder

Check de veiligheid van gas en stroom in je studentenhuis

Check of de elektriciteits- en gasvoorzieningen in het studentenhuis veilig is. Deze zijn namelijk niet altijd in orde, en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Lees verder

Klusser doorboort gasleiding in woning

Brandweer, politie en netbeheerder Stedin rukten dinsdagochtend uit voor een lekke gasleiding in een woning in Rotterdam-Charlois.
Lees verder

Laat regelmatig uw gasleidingen controleren op roestvorming

De gemeente Zoeterwoude roept eigenaren van oudere woningen op om gasleidingen in de kruipruimte regelmatig te controleren op roestvorming.
Lees verder

Energieveilig, ook op de camping

Gaat u op vakantie met de tent, caravan of camper? Sta dan vooraf even stil bij de specifieke risico’s van elektriciteit en gas in uw tijdelijke verblijf.
Lees verder

Terugroepactie onveilige waterkoker Support Plus

Heeft u een waterkoker Support Plus, model EWK2200.7? Gebruik de waterkoker niet meer en breng het apparaat terug naar de winkel.
Lees verder

Veel USB-laders met brand- of schokgevaar in de handel

Consumenten moeten oppassen als ze USB-laders kopen en gebruiken. Onderzoek wijst uit dat meer dan een kwart kans geven op een elektrische schok of brand.
Lees verder

Consumentenbond waarschuwt voor onveilige koolmonoxidemelder

De consumentenbond waarschuwt mensen voor een onveilige koolmonoxidemelder van het model ‘Carbon Monoxide Safe’ die o.a. verkocht zijn via webshops.
Lees verder

Meerdere woningbranden door kortsluiting

In Oosterhout, Amersfoort en Den Haag waren de afgelopen week woningbranden. Deze waren het gevolg van kortsluiting in de woning.
Lees verder

Meer voorlichting en actie van overheid rond koolmonoxide

Ook relatief nieuwe cv-installaties maken koolmonoxidevergiftiging slachtoffers, omdat ze lang niet altijd goed worden geplaatst en onderhouden.
Lees verder

Woningbrand voorkomen door controleren zonne-energie installatie

Eigenaren van zonnepanelen beseffen te weinig dat de installatie en de bevestiging van de panelen regelmatig gecontroleerd moeten worden.
Lees verder

Bent u bedacht op onweer op de camping?

Bij een blikseminslag bent u op de camping veel kwetsbaarder dan wanneer u thuis in uw woning bent. Wist u dat een kunststof caravan onveilig is bij onweer?
Lees verder

Veiligheidswaarschuwing oplader met speaker DrumZ 3-in-1 powerbank

Een onderdeel van de mobiele oplader voor telefoons en tablets DrumZ 3-in 1 powerbank kan worden aangezien voor een stekker.
Lees verder

Informatieve brochure over spanningskwaliteit elektriciteit

De brochure spanningskwaliteit van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders geeft een toelichting op het begrip spanningskwaliteit.
Lees verder

Vrouw onder stroom na raken elektriciteitskabel in tuin

In Beek en Donk in Noord-Brabant is zaterdagmiddag een vrouw onder stroom komen te staan. Tijdens het werken in de tuin raakte ze een elektriciteitskabel.
Lees verder

Tips voor een (energie) veilige vakantie

Gaat u op vakantie met de tent, caravan of camper? Lees dan de tips van EnergieVeilig voor een (energie) veilige vakantie.
Lees verder

Is uw elektrische installatie nog goed geaard?

Huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en drogers kunt u alleen veilig gebruiken als ze met de bodem zijn verbonden via een deugdelijke aarding.
Lees verder

Drie studenten met koolmonoxidevergiftiging op nippertje gered

Hulpverleners in Breda kwamen nog net op tijd om het leven van drie studenten te redden. Zij waren vergiftigd door koolmonoxidegas.
Lees verder

Buitenfeestje op Koningsdag? Wees alert op risico’s elektriciteit en barbecue

Organiseert u feestje op Koningsdag? Sta dan ook stil bij mogelijke gevaren van snoeren, muziekinstallaties en barbecues voor de bezoekers.
Lees verder

Roestende gasleidingen in kruipruimten Zoeterwoude

In woningen uit begin jaren 70 zijn in de kruipruimten roestende gasleidingen gevonden. Gemeente roept eigenaren op om de leidingen te laten controleren.
Lees verder

Recreëert u op veilige afstand van hoogspanningsmasten?

Gaat u vissen, vliegeren, zeilen of kitesurfen? Kijk goed of er hoogspanningsmasten in de buurt staan. Contact met een hoogspanningslijn kan fataal aflopen.
Lees verder

Meerdere keren gaslekkage bij tuinwerkzaamheden

Deze week ontstonden op verschillende plaatsen een gaslekkage door werkzaamheden in de tuin. Pas daarom goed op voordat u in de tuin aan het werk gaat.
Lees verder

Veiligheidswaarschuwing IKEA staande lampen model GOTHEM

IKEA-verlichting van het model GOTHEM is mogelijk niet veilig. IKEA roept klanten daarom op om de lampen niet meer te gebruiken.
Lees verder

Terugroepactie wandcontactdozen met kinderbeveiliging

Wandcontactdozen van het merk Gira, verkocht tussen 9 december 2014 en 26 januari 2016, zijn niet altijd veiliger dan gewone stopcontacten.
Lees verder

Veilig klussen aan elektriciteit in huis

Met onze eenvoudige handleidingen voor het ophangen van lampen en het monteren van stopcontacten en dimmers kunt u thuis veilig klussen.
Lees verder

Voorjaarskeuringen caravans weer van start

Banden, remmen en verlichting van uw caravan moeten in goede staat zijn voordat u veilig op weg kan. Een voorjaarscontrole is dan geen overbodige luxe.
Lees verder

Tuinseizoen staat voor de deur: houd rekening met kabels en leidingen

Begin niet zo maar met het verwijderen van struiken of plaatsen van schuttingen. Bedenk eerst of er gasleidingen en elektriciteitskabels in de grond liggen.
Lees verder

Tips voor een veilig gebruik van uw wasdroger

Meer dan 75 keer per jaar rukt de brandweer uit voor een woningbrand door een brandende wasdroger. Neemt u de nodige voorzorgsmaatregelen?
Lees verder

Hennepplantages vaker in woonomgeving

In 2015 zijn 4.500 hennepplantages opgerold waar geknoeid was met elektriciteit, wat groot gevaar oplevert voor omwonenden.
Lees verder

Brandweer: blijf alert op risico’s van koolmonoxide in huis

Koolmonoxide maakt waarschijnlijk veel meer slachtoffers dan blijkt uit officiële registraties. De brandweer waarschuwt daarom extra voor de gevaren.
Lees verder

Landelijke campagne Brandweer tegen koolmonoxidevergiftiging

De brandweer en de Brandwonden Stichting hebben de campagne ‘Stop koolmonoxidevergiftiging: Ventileer-Controleer-Alarmeer’ gestart.
Lees verder

Brandgevaar in de meterkast voorkomen: wat kunt u doen?

Voorkom brandgevaar in de meterkast. Gebruik de meterkast niet als bergplaats en laat elektriciteitsvoorzieningen aanleggen door een professional.
Lees verder

Utrechtse keuring installaties: 59% woningen niet energieveilig

In Utrecht zijn de elektrische- en gasinstallaties van 160 woningen gekeurd. In 59% van oudere koop- en huurwoningen werden gebreken aangetroffen.
Lees verder

Met app brandveiligheid studentenhuis controleren

Nijmegen maakt werk van veilige studentenhuizen. Met de app brandveiligheid worden in de stad studentenhuis gecontroleerd.
Lees verder

Spanningsdipjes door lijndansen veroorzaken knipperende lampen

Mensen in de Noordelijke provincies hadden sinds zondagmiddag zo nu en dan flikkerden lampen in huis. Dit werd veroorzaakt door spanningsdipjes.
Lees verder

Jongeren nonchalant met onderhoud cv-ketel

Regelmatig onderhoud aan gasapparaten als kachels, geisers en de cv-ketel is belangrijk om gaslekkages, brand en koolmonoxide te voorkomen.
Lees verder

Bent u alert op brandgevaar kerstversieringen?

Met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen van EnergieVeilig verkleint u het risico op brandgevaar situaties aanzienlijk.
Lees verder

Brandweer druk met schoorsteenbranden

Met een schone schoorsteen verkleint u niet alleen het risico op schoorsteenbranden, maar ook op koolmonoxidevergiftiging.
Lees verder

Veilig kokkerellen met kinderen in de keuken

Met enkele eenvoudige maatregelen van EnergieVeilig maakt u de kans op ongelukken tijdens het kokkerellen al een stuk kleiner.
Lees verder

Helft ongevallen koolmonoxide door moderne cv-installaties

Ongevallen met koolmonoxide gebeuren niet alleen met oude en slecht onderhouden gastoestellen, maar ook veelal met moderne en goed onderhouden installaties.
Lees verder

Studentenflat ontruimd na brand in televisie

40 bewoners van een studentencomplex in Leiden hebben dinsdagavond laat enige tijd buiten gestaan vanwege een brand in een van de kamers.
Lees verder

Ouders en baby ziek door koolmonoxide

In Rotterdam zijn vorige week dinsdag 2 volwassenen en een baby naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren onwel geworden door koolmonoxide.
Lees verder

Rook van houtkachels schadelijk voor gezondheid

Veel mensen ervaren overlast en gezondheidsklachten, zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtwegen met hoesten en benauwdheid door houtkachels.
Lees verder

Gratis woningcheck-app ‘Maak je woning brandveiliger’

Maak je woning brandveiliger met de gratis app van de Veiligheidsregio’s. Hiermee kunt u, lopend door uw woning, nagaan wat de mogelijke gevaren zijn.
Lees verder

Landelijk meldpunt gas- en stroomstoringen in nieuw jasje

Het nationaal meldpunt voor gas- en stroomstoringen heeft een nieuw jasje gekregen. Kijk voor de vernieuwde website op www.gasenstroomstoringen.nl.
Lees verder

Woningbrand meestal door gebruik apparaten in huis

Een defect of verkeerd gebruikt apparaat was in 2014 in bijna 50% van alle gevallen de oorzaak van een woningbrand volgens het Verbond van Verzekeraars.
Lees verder